L'exconseller del Banc València aprovava contractes immobiliaris sense consultar

L'exdirector d'inversions assegura que l'exconseller delegat donava d'alta les operacions sense consulta prèvia del comité de riscos o altres òrgans de l'entitat.

L\'exconseller del Banc València aprovava contractes immobiliaris sense consultar
L'exconseller del Banc València aprovava contractes immobiliaris sense consultar

L'exdirector d'inversions del Banc de València, Víctor Beristain, ha assegurat que l'exconseller, Domingo Parra, aprovava operacions immobiliàries abans que foren examinades pel comité de riscos o altres òrgans de l'entitat.

Beristain ha declarat com a testimoni en el juí contra l'excúpula del Banc de València a l'Audiència Nacional, entre ells Domingo Parra, per tres macrooperacions urbanístiques finançades per l'entitat i que, segons el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), li van causar un perjuí de 160,5 milions d'euros.

L'exdirector d'inversions ha explicat que Parra gestionava directament les operacions amb clients “importants”, que representaven aproximadament un 1% del total. Així mateix, ha relatat que l'únic que podia autoritzar una operació com les que s'investiguen, de més de 60 milions d'euros, era el conseller delegat, que, segons ell, sí que tenia atribucions per a concedir préstecs “paral·lelament a la comissió executiva”. Beristain ha admés que en alguna ocasió el comité de riscos va tindre els avals dos mesos després d'autoritzar-se l'operació.

Es tracta d'una de les peces separades obertes per a investigar l'antiga cúpula de l'entitat, que va ser intervinguda pel Banc d'Espanya a finals de novembre de 2011, en detectar un forat de capital d'uns 600 milions que va ser esmenat amb una aportació de 1.000 milions d'euros del FROB.

Al costat de Parra estan acusats el llavors director de participacions immobiliàries, Alfonso Monferrer, i els empresaris Vila i Soler, el notari Carlos Pascual de Miguel, Fernando Polanco i Teresa Villalba, per presumptes irregularitats en tres operacions immobiliàries denominades Nou Litoral, València Vivendes i Faverche Desarrollos.

La Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat quatre anys de presó per a Parra per presumpta administració deslleial. En cas que es plantege l'alternativa d'apropiació indeguda, la petició de condemna podria augmentar fins als sis anys.

També et pot interessar

stats