L'excés de pluja preocupa el sector citrícola pel pixat

Els llauradors temen l'aparició de fongs en la pell i que es retarde la collita de mandarines, que estan en el punt de maduració.

Mandarines amb pixat
Mandarines amb pixat / AVA-Asaja

Els productors de cítrics estan preocupats pel risc del pixat en la pell de les mandarines i per l'excés d'aigua en la terra a conseqüència de les fortes pluges d'aquests dies, que en retardaran la collita per la inundació dels camps a les zones més afectades de la Comunitat Valenciana.

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA) assenyala que les varietats de cítrics que estan en el punt òptim de maduració poden patir problemes de fongs en la pell per excés d'aigua.

En les arrels, l'acumulació d'aigua pot causar asfíxia radicular, ja que tanta aigua limita la capacitat d’agafar l'oxigen de la terra en cítrics i en caquis, segons el secretari general de la Unió de Llauradors i Ramaders, Carles Peris. A més, afirma que la collita de cítrics, caqui, hortalissa i xufa s'haurà de retardar per la inundació dels camps.

Segons Peris, l'aparició del pixat dependrà de com evolucionen les condicions meteorològiques en les pròximes setmanes, ja que si hi ha altes temperatures i humitat, el problema s'agreujarà, mentre que si hi ha baixes temperatures i temps sec, podria mitigar-se o frenar-se.

Pluja beneficiosa per a les varietats tardanes

En canvi, la pluja d'aquests dies sí que serà beneficiosa per a les varietats més tardanes, les que s'arrepleguen a partir de gener, tant per l’augment del calibre com per la qualitat, que serà superior.

Les dues organitzacions agràries ja tenen constància de danys en infraestructures, en concret en camins rurals i murs, que impedeixen l'accés als camps de cultiu. De fet, AVA ha rebut en els últims dies cinc informes de sinistres de camps inundats a la Safor.

Les dos organitzacions agràries també destaquen els efectes positius de les pluges en la neteja de l'arbratge, la recuperacó dels aqüífers i les pastures per a la ramaderia.

AVA i la Unió esperaran que es concreten els efectes de les pluges en l'agricultura per a determinar si han causat pèrdues considerables en els cultius.

També et pot interessar

stats