L'euríbor torna a pujar al setembre i ja se situa en el 4,145%

L'indicador s'acosta a la barrera del 4,2%, el nivell màxim en quasi 15 anys, des de l'any 2008. Per a una hipoteca mitjana de 150.000 euros, la pujada serà d'entre 150 i 160 euros al mes, vora 2.000 euros a l'any 

Imatge d'arxiu d'una dona passant davant d'una entitat bancària / Efe
Imatge d'arxiu d'una dona passant davant d'una entitat bancària / Efe

L'euríbor, la taxa de referència que emprén la majoria d'hipoteques a tipus variable d'Espanya, apunta a tancar el mes de setembre situat prop del 4,15. Quan falta un dia hàbil perquè acabe el nové mes de l'any, l'euríbor acumula una mitjana del 4,145%, la qual cosa suposa una pujada lleu respecte al 4,073% registrat a l'agost, però per davall dels màxims de 4,149% observats al juliol.

D'aquesta manera, la taxa d'interés de referència es troba encara rondant el seu màxim nivell des del novembre de 2008. En un any i mig, l'euríbor ha passat d'estar en terreny negatiu a aconseguir el seu major nivell en 15 anys a l'empara de les deu pujades consecutives dels tipus d'interés que ha escomés el Banc Central Europeu (BCE) per a frenar la inflació.

Malgrat l'inflat increment, l'impacte per a les famílies serà menys acusat que en mesos anteriors. En el primer trimestre de 2022, l'euríbor estava en terreny negatiu, per la qual cosa aquells que van revisar la seua hipoteca prenent la dada de gener a març de 2023 van haver d'afrontar pujades en el seu tipus d'interés de més de 3,8 punts percentuals.

Això no succeirà per als qui revisen la seua hipoteca amb l'euríbor de setembre, l'alça del qual serà de menys de dos punts percentuals. Això es deu al fet que el setembre de 2022 el BCE ja havia afrontat diverses pujades de tipus i això s'havia reflectit en els mercats, amb l'euríbor aconseguint el 2,6%.

Aquest nivell d'Euríbor implica que una persona que tinga contractada una hipoteca variable de 150.000 euros amb un termini de venciment residual de 30 anys i amb un diferencial del 0,99% més euríbor i haja de revisar el seu tipus d'interés el mes de setembre, registrarà un augment de la seua quota hipotecària d'uns 167,06 euros al mes.

També et pot interessar

stats