L'euríbor continua en caiguda lliure i tancarà novembre al voltant del -0,48%, mínim històric

Per a una hipoteca de 120.000 euros a 20 anys amb un euríbor +1%, suposa un abaratiment de 10,88 euros al mes.

Imatge d'arxiu d'una dona passant davant d'una entitat bancària
Imatge d'arxiu d'una dona passant davant d'una entitat bancària / Efe

L'euríbor, l'índex al qual es troben referenciades la majoria de les hipoteques espanyoles, continua caient i tancarà novembre amb un mínim històric per quart mes consecutiu (-0,48%). Una jornada en la qual l'INE ha donat a conéixer que la firma de noves hipoteques per a l'adquisició d'un habitatge ha crescut al setembre a a Comunitat Valenciana un 7,3% en taxa interanual, amb un total de 2.870 hipoteques. A tot Espanya, l'increment ha sigut del 18,4% respecte al setembre del 2019.

L'índex euríbor tancarà novembre en el -0,48%, després del -0,46% d'octubre, el -0,41% de setembre i el -0,35% d'agost. Són quatre mesos seguits de rècords a la baixa i sis mesos consecutius de caigudes que deixen ja arrere el període de forts ascensos que va experimentar després de l'esclat de la pandèmia del coronavirus.

Això suposa que les hipoteques de 120.000 euros a 20 anys amb un diferencial d'euríbor +1% a les quals els toque revisió experimentaran un abaratiment de 130,56 euros en la seua quota anual respecte al mateix mes de l'any passat o, cosa que és el mateix, de 10,88 euros al mes.

El director d'Hipoteques d'iAhorro, Simone Colombelli, ha explicat que, al contrari que en altres sectors, les bones notícies que han arribat sobre les diferents vacunes en el mercat per a combatre al coronavirus no han tingut, de moment, cap repercussió en l'euríbor. "El sector de l'habitatge sol reaccionar d'una manera més lenta als canvis macroeconòmics dels països", segons ha explicat Colombelli, qui vaticina, almenys, tres anys més de l'indicador en taxes negatives. El Departament d'Anàlisi de Bankinter situa la cotització de l'euríbor d'ací a un any entre el -0,15% i el -0,05%.

Tipus fix o variable?

En aquest escenari, aquells que tenen contractada una hipoteca a tipus variable referenciada a l'euríbor tindran una notable rebaixa en el tancament de 2020, però també les hipoteques a tipus fix es veuran beneficiades per la guerra hipotecària que es lliura entre els bancs per a tindre les més competitives, apunten des d'iAhorro.

Des del comparador HelpMyCash aprecien que una hipoteca variable "sembla actualment un bon negoci, especialment si el seu període de devolució és curt", però a pesar d'això aconsellen als interessats que calculen si podrien pagar les quotes en cas que l'euríbor pujara a mitjà o a llarg termini.

També et pot interessar

stats