Què és l’estagflació i per què és el nou perill econòmic?

La guerra a Ucraïna podria causar que es donara aquest fenomen que combina una inflació alta i continuada en el temps amb un estancament de l’economia

L'estagflació és el nou perill econòmic que la guerra a Ucraïna podria portar / À Punt NTC

La guerra entre Rússia i Ucraïna ens pot portar a l'estagflació, un fenomen econòmic molt perillós que es dona quan es combinen una inflació alta i continuada en el temps amb un estancament de l'economia.

Els preus d'alguns productes estan disparant-se a causa del conflicte bèl·lic, i això comença a reflectir-se en els negocis. És el cas de la fruiteria Les delícies, a Picanya (Horta Sud). El propietari, Tomás Díaz, conta a À Punt NTC que ha decidit deixar de posar el preu en l'aparador de la verdura perquè, tal com està la situació, els hauria de canviar cada dia. "No he vist res paregut en els vint anys que fa que tinc la tenda", assegura.

Però no és l'únic sector afectat. La guerra també ha disparat el cost del gas i del petroli, amb una factura de la llum deu voltes més cara que fa dotze mesos. Aquesta pujada és un míssil a la línia de flotació del creixement econòmic que ha destruït totes les previsions, tal com explica Vicente Pallardó, investigador sénior de l'Institut Internacional d'Economia de la Universitat de València (UV).

Si Espanya entra en un període d'estagflació, no serà la primera vegada que ho fa, ja en va viure un en la dècada dels 70 a causa de la crisi del petroli, segons indica el catedràtic d'Organització d'Empreses de la UV, Joan Ramon Sanchis. En aquell moment es va disparar la inflació amb taxes del 25% i tres milions de persones desocupades. Ara, la inflació interanual durant el passat mes de febrer marcà el 7,4%, la taxa més alta en 33 anys, i això es reflecteix també en els preus que Tomás Díaz sí que posa a l'aparador de la fruita a la seua botiga. A més, la pitjor part és que no sembla que haja d'aturar-se ací, reconeix Díaz.

També et pot interessar

stats