L'espanyola ACS cau un 1,97% arrossegada per la batacada d'Atlantia

La companyia propietària de l'empresa gestora del pont que s'ha afonat a Gènova ha caigut un 22,26% en la borsa.

ACS és propietat del president del Reial Madrid, Florentino Pérez
ACS és propietat del president del Reial Madrid, Florentino Pérez

El grup ACS, la constructora espanyola propietat de Florentino Pérez, ha caigut en borsa quasi un 2% en la sessió d'aquest dijous. Ho fa arrossegada per la batacada borsària de la seua sòcia italiana, Atlantia, propietària de la concessionària del pont que va caure a plom a Gènova el passat dimarts, 14 d'agost. Després d'una jornada molt tensa, amb caigudes que han arribat fins al 26%, finalment ha tancat en el 22,26%, una xifra insòlita en la història d'aquesta companyia.

L'empresa del president del Reial Madrid va arribar a un acord al març amb Atlantia per a comprar Abertis, grup internacional dedicat a la gestió d'autopistes de peatge i infraestructures. Un pacte que hui li ha provocat la caiguda de l'1,97% en borsa o, el que és el mateix, fins a 34,75 euros per acció, la major baixada de l'Ibex-35, el principal índex de la borsa espanyola. I la situació podria haver sigut encara pitjor, ja que al matí la baixada arribava al 5%.

Una consequència de l'anunci del govern italià

El ministre italià d'Infraestructures, Danilo Toninelli, va anunciar dimecres que el seu govern ha activat tots els procediments per a revocar les concessions a Autostrade per l'Itàlia, la filial d'Atlantia que gestionava el viaducte sinistrat en què van morir 38 persones i amb desenes de ferits. L'empresa havia advertit que aquest anunci tindria conseqüències per als accionistes i per als posseïdors d'obligacions. La companyia del grup Benetton, propietaris de la coneguda marca tèxtil, ha lamentat que el procediment de revocació s'haja iniciat "sense una prèvia argumentació específica i en absència de comprovació de les causes efectives del que ha succeït".

Altres afectades

L'espectacular caiguda en borsa d'Atlantia també ha arrossegat altres empreses amb origen espanyol que gestionaven concessions, com ara Ferrovial, que ha perdut un 1,20%, el tercer major descens de l'Ibex; també Acciona, que ha baixat un 0,84%. Fora d'aquest indicador, Sacyr ha baixat un 0,63%, mentre que FCC ha pujat un 1,28%.

En altres països, les concessionàries i els fons especialitzats en infraestructures de transport també han registrat pèrdues, com ara la francesa Vinci, que ha perdut un 0,27%, i l'australiana Macquarie, un 0,61%.

També et pot interessar

stats