L'envelliment de la població i la baixa productivitat, principals debilitats de l'economia espanyola

El Banc d'Espanya alerta d'un entorn internacional cada vegada més advers, sobretot per les tensions comercials entre la Xina i els Estats Units.

Vista de la reunió del Consell de Govern del Banc d'Espanya en la sucursal d'Oviedo, en la qual s'ha aprovat l'Informe Anual 2018
Vista de la reunió del Consell de Govern del Banc d'Espanya en la sucursal d'Oviedo, en la qual s'ha aprovat l'Informe Anual 2018 / Efe-Banc d'Espanya

L'envelliment de la població i la baixa productivitat són les principals debilitats i els principals reptes de l'economia espanyola, segons l'informe anual del Banc d'Espanya, publicat aquest dimarts. De fet, per a l'entitat, l'envelliment generalitzat de l'electorat estaria darrere de les dificultats polítiques per a escometre la reforma de les pensions. 

El Banc d'Espanya considera necessari dur a terme un reordenament que actue sobre ingressos i despeses, i aposta per reprendre propostes que ja havia posat damunt de la taula, com ara el retard de l'edat de jubilació i l'ajust de la quantia de la pensió a l'esperança de vida i al creixement del PIB. En aquest sentit, assenyala que el fet que el votant mitjà siga cada vegada més major incrementaria el suport social a mesures que afavorisquen un augment de renda de la població de més edat. Això, diu el Banc d'Espanya, podria "hipotecar" el benestar de les generacions presents i futures sobre les quals recauria el pes de la càrrega de deute, que ja es troba en nivells "elevats".

A més, en l'informe es qüestiona que les recomanacions del Pacte de Toledo per a la reforma del sistema de pensions hagen de descansar en un "consens absolut", i defén que seria prou que n'hi haguera un "raonablement ampli" per a poder anar avançant. 

Contrari a limitar el preu del lloguer

El Banc d'Espanya analitza també la iniciativa de diverses administracions de limitar el preu del lloguer dels habitatges; una mesura "inadequada" per a l'entitat, ja que l'evidència internacional, asseguren, mostra que condueix a una reducció de l'oferta i que pot afavorir una deterioració important dels immobles.

També et pot interessar

stats