L'economia valenciana creixerà un 2,7% en 2018 i un 2,3% en 2019

Segons un informe de BBVA Research, la inestabilitat de Catalunya ha fet caure 3 dècimes el PIB de la Comunitat Valenciana.

El director de la Territorial Est de BBVA, David Conde, durant la presentació de l'informe
El director de la Territorial Est de BBVA, David Conde, durant la presentació de l'informe / Kai Försterling (Efe)

L'economia valenciana creix per quart any consecutiu. Així, en 2018 el creixement continurà a un ritme sòlid amb una previsió del 2,7%, i s'anirà desaccelerant progressivament fins al 2,3% en 2019.

Aquesta és una de les principals conclusions de l'informe Situació Comunitat Valenciana de BBVA Research que ha presentat a València el responsable d'anàlisi macroeconòmica de BBVA Research, Rafael Doménech, i el director de la territorial est de BBVA, David Conde.

L'estudi explica que l'economia valenciana continua creixent, però ja es noten alguns símptomes de desacceleració, si bé descarten una altra recessió o un estancament. A més, destaca que en 2018 i 2019 es crearan 110.000 llocs de treball i la taxa de desocupació es reduirà fins al 12,6%, una taxa encara superior al nivell previ a la crisi. Rafael Doménech ha detallat que aquesta desacceleració de l'economia s'explica, entre altres factors, pel menor creixement del consum privat i del turisme, tot i que el comportament de la inversió continua sent positiu.

La previsió de BBVA Research és que la Comunitat Valenciana complete sis anys de creixement anual mitjana de 2,8%, cinc dècimes per damunt del creixement mitjà des de 1981. Em aquest context, entre final de 2017 i 2019 es crearan 110.000 llocs de treball. La recuperació de l'ocupació no s’està produint en totes les zones per igual, observen una major recuperació en les àrees urbanes i al sud de la Comunitat, mentre que el nord encara està molt lluny dels nivells previs a la crisi d'afiliació.

El Brexit i la inestabilitat de Catalunya impacten negativament

Segons el BBVA, la inestabilitat de Catalunya està afectant l'economia espanyola, a la catalana, i també la valenciana. BBVA calcula que la incertesa de Catalunya ha fet caure 3 dècimes el creixement del PIB enguany. Pel que fa al Brexit, Doménech afirma que encara hi ha molta incertesa sobre el que passarà amb el Brexit però el que és evident és que ja ha impactat negativament en l'economia del Regne Unit i ha tingut conseqüències negatives en l'economia valenciana. "Han disminuï les exportacions al Regne Unit, ha baixat el nombre de turistes britànics a la Comunitat Valenciana i també la despesa que realitzen, i també ha caigut la inversió residencial dels britànics a la Comunitat Valenciana. És difícil quantificar com han impactat aquests dos anys en l'economia valenciana, però segurament li ha restat unes dècimes de creixement", assegura Doménech.

Reptes per a l'economia valenciana

En un escenari amb sòlides perspectives de creixement econòmic per a la Comunitat Valenciana, BBVA ha observat senyals de desacceleració que suposen afrontar reptes a mitjà termini per a l'economia valenciana. Per això, BBVA Research, recomana aplicar polítiques efectives per a reduir la taxa de desocupació i la temporalitat, augmentar la productivitat i aprofitar totes les oportunitats de la revolució digital

Pel que fa a les pensions, Rafeel Doménech ha explicat que BBVA Research aposta per retardar progressivament l'edat de jubilació i blindar les pensions mínimes. A més, recomana seguir els passos d'altres països i reformar el sistema de pensions per a garantir-ne la sostenibilitat i perquè els pensionistes puguen fer front a la inflació amb les seues pensions.

També et pot interessar

stats