L'economia valenciana creixerà entre l’1,6% i l’1,8% en 2020

Segons les previsions de la CEV, es reduirà el creixement econòmic respecte de 2019.

Imatge d'arxiu d'una terminal portuària
Imatge d'arxiu d'una terminal portuària / Pixabay

L'economia de la Comunitat Valenciana creixerà entre un 1,6% i un 1,8% en 2020 segons les perspectives de la patronal CEV. Per tant, es reduirà el creixement econòmic respecte del 2% que es va registrar en 2019.

Les dades apunten a un creixement de vora el 2%, similar a la mitjana espanyola i superior a la zona euro i a les economies avançades, segons consta en un document de notes de conjuntura i perspectives econòmiques tancat el 13 de gener.

Pel que fa a l'ocupació, preveu un alentiment en l'evolució per a 2020, que se situarà en l’1,6%, una baixada menor de la taxa d'atur (EPA), i un IPC per davall de l'1% en un entorn de tipus d'interés sense variació.

El saldo comercial podria millorar, amb unes exportacions que milloren lleugerament i una estabilització de les importacions, segons el document de previsions.

La CEV considera com a riscos per a enguany un nou dèficit inversor derivat d'una pròrroga dels pressupostos de l'Estat o, en el cas d'uns de nous, per altres raons polítiques; la prolongació en el retard de la reforma del sistema de finançament autonòmic; i la falta de polítiques actives eficaces que fomenten la productivitat.

A aquests dades, s'afigen els riscos internacionals relatius a les mesures proteccionistes dels Estats Units sobre les manufactures i els productes valencians, les tensions comercials, les circumstàncies geopolítiques, el Brexit i les decisions de les multinacionals de l'automòbil.

Respecte de 2019, les dades apunten a un creixement més sòlid i sostenible que en etapes anteriors, a una generació d'ocupació i baixada de l’atur en les tres províncies, i a un avançament dels sectors industrial, de construcció i de serveis.

També et pot interessar

stats