L'economia valenciana creixerà més del 5% fins al 2023 i crearà 168.000 ocupacions

L'estudi del BBVA preveu una recuperació gràcies al control de la pandèmia, l'estalvi de les famílies, els fons europeus i una elevada capacitat productiva sense utilitzar

Presentació de l'informe del BBVA sobre la situació econòmica de la Comunitat Valenciana
Presentació de l'informe del BBVA sobre la situació econòmica de la Comunitat Valenciana / BBVA

El BBVA Research preveu que l'economia valenciana continuarà creixent per damunt del 5% els dos pròxims anys. Després d'un tancament del 2021 en el qual l'augment del PIB s'hauria accelerat fins al 5,4%, estima que per al 2022 l'increment serà del 5,2% i que el 2023 podria moderar-se fins al 5%.

Així es desprén de l'últim informe "Situació Comunitat Valenciana", presentat aquest dijous per Rafael Doménech, responsable d'Anàlisi Econòmica de BBVA Research, i David Conde, director de la Territorial Est de BBVA.

El control de la pandèmia, la utilització de l'estalvi per les famílies valencianes, l'impuls en l'execució dels fons europeus Next Generation EU (NGEU) i una elevada capacitat productiva sense utilitzar afavoriran la recuperació, segons els analistes que mostren un "optimisme prudent".

En cas de complir-se aquestes previsions, la Comunitat Valenciana crearia, de mitjana, unes 168.000 ocupacions noves anuals entre 2021 i 2023, la qual cosa permetria reduir la taxa d'atur fins al 12%.

A curt termini, aquestes previsions podrien superar-se si es confirma un menor impacte de la pandèmia en l'activitat, però a mitjà termini, el biaix dependrà de les reformes que s'adopten els pròxims mesos.

Consum, turisme i ocupació

El dinamisme del consum, del turisme i de l'ocupació va donar suport a aquesta recuperació "robusta" el 2021, ha destacat Doménech. La fi de l'estat d'alarma i l'alçament de les restriccions van impulsar la despesa en oci, restauració, transport i allotjament. A més, van afavorir el turisme nacional i, des de l'estiu, una major recuperació del turisme estranger.

No obstant això, cap a finals de l'any passat, la sisena onada de la pandèmia va frenar aquest avanç. Amb tot, en la Comunitat Valenciana el consum privat i la despesa turística van créixer el 2021 per damunt del conjunt d'Espanya.

Les vendes a l'exterior recuperen els nivells precrisi

La inversió en equip i les exportacions de béns a la regió van avançar, encara que per davall del conjunt d'Espanya. Segons les dades disponibles, les vendes de béns a l'exterior haurien recuperat els nivells precrisi en tots els sectors, excepte l'automòbil, clau en les exportacions valencianes.

També et pot interessar

stats