L'economia social genera ja el 12% del PIB de la Comunitat Valenciana

Aquest matí s’ha presentat el llibre blanc sobre aquest sector productiu que ocupa més de 172.000 persones al nostre territori.

Presentació del 'Llibre blanc sobre l'economia social' a València
Presentació del 'Llibre blanc sobre l'economia social' a València

El nou Llibre blanc del cooperativisme i l'economia social de la Comunitat Valenciana confirma la puixant realitat d'un sector que aglutina 35.000 empreses i entitats. Així mateix, certifica el seu potencial per a la creació d'ocupació i la inserció laboral de la joventut tant des del sector cooperatiu o empresarial com des de l'anomenat tercer sector d’acció social que emmarca entitats com les ONG.

El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius i Comerç, Rafael Climent, ha assistit a aquest acte celebrat al paranimf de la Universitat de València i on s'han donat a conéixer les conclusions i recomanacions per als poders públics i els actors de l'economia social molt arrelada al nostre territori.

Més resiliència davant de la crisi

L'exemple més estés a la Comunitat Valenciana és el cooperativisme que agrupa 3.332 empreses. El catedràtic d'Economia Aplicada, José Luis Monzón, ha destacat que les cooperatives “són un pilar decisiu amb gran capil·laritat a tot el territori per a combatre les grans errades que té el mercat. Quan hi ha molta desocupació, les cooperatives resisteixen millor les envestides de la crisi”. Les xifres diuen que entre 2008 i 2013, en plena crisi, aquest sector va perdre molta menys ocupació que les empreses convencionals, un 9% enfront del 20%.

Però el Llibre blanc sobre l'economia social va més enllà de les cooperatives i inclou també l'impacte del tercer sector, de les ONG i d'entitats sense ànim de lucre com ara les societats musicals o els clubs esportius. Luis Bañó, president de la Plataforma Tercer Sector ha posat en relleu que “és una economia civil, moral que aglutina drets i valors que l'economia mercantil no té tan arrelades”.

El nou llibre blanc quantifica les principals dimensions socioeconòmiques de l'economia social: 35 mil empreses i entitats; factura 13 mil milions d'euros, el 12% del PIB de la Comunitat Valenciana i dona faena de manera directa a més de 172 mil persones, el 9% de tota l'ocupació.

El nou Llibre blanc del cooperativisme i l'economia social de la Comunitat Valenciana és fruit del treball al llarg de tot un any d'un equip format per més d’una vintena d’investigadors i investigadores de la Universitat de València, el Centre Internacional de Recerca i Informació sobre l’Economia Pública, Social i Cooperativa (Ciriec-Espanya) i la Universitat Politècnica de València.

També et pot interessar

stats