L'economia espanyola creix un 2,5% el 2018

És una dècima menys del que havia previst el govern central. El PIB s'alenteix i perd ritme per tercer any consecutiu.

El producte interior brut (PIB) espanyol acumula cinc anys de recuperació
El producte interior brut (PIB) espanyol acumula cinc anys de recuperació / Arxiu

L'economia espanyola ha crescut el 2,5% el 2018, una dècima menys del que havia previst el govern central, segons les dades que ha publicat aquest dijous l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Amb aquesta dada, el producte interior brut (PIB) espanyol acumula cinc anys de recuperació, tot i que perd ritme per tercer any consecutiu.

Aquesta taxa del 2,5% coincideix amb les estimacions del Banc d'Espanya, de l'FMI i amb el consens mitjà dels principals serveis d'estudis, no així amb les previsions oficials del govern espanyol, que apuntaven a un creixement del 2,6% durant el 2018. En tot cas, les dades són encara provisionals i es coneixeran de manera ampliada el dia 29 de març.

Segons l'INE, el creixement del 2,5% assolit en el conjunt de l'any passat es deu a una aportació de la demanda interior de 2,9 punts, tal com va passar el 2017, mentre que la demanda externa va restar quatre dècimes al PIB, cinc dècimes per sota de la dada del 2017.

La major despesa pública en nou anys

El consum de les llars ha pujat per cinqué any consecutiu, ja que s’ha incrementat un 2,4% el 2018, una dècima menys que el 2017, mentre que la despesa pública ha registrat un creixement anual del 2,3%, el major increment des del 2009. Per la seua banda, la inversió ha accelerat quatre dècimes, fins al 5,2%.

També et pot interessar

stats