L'Autoritat Portuària de València reunirà el consell d'administració en sessió extraordinària

Els consellers hauran de votar la proposta per a l’aprovació del Projecte Constructiu del Moll de Contenidors de l'Ampliació Nord del Port de València

Vista aèria del Port de València, en una imatge d'arxiu
Vista aèria del port de València, en una imatge d'arxiu / Europa Press

El president de l'Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha convocat una sessió extraordinària del Consell d'Administració aquest divendres per sotmetre a la votació dels consellers la proposta per a l'aprovació del Projecte Constructiu del Moll de Contenidors de l'Ampliació Nord del Port de València.

En la reunió s'explicarà l'Informe de Compatibilitat amb l'Estratègia Marina emés per la Direcció General de Costes, dependent del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, relatiu al projecte de construcció del moll de contenidors de l'ampliació nord del port de València. Un document que, segons l’APV, és "favorable amb condicions", però que no faran públic fins després de la reunió, quan el penjaran en el seu web després de la reunió. 

El seu president ha destacat aquest dimarts que la recepció de l’informe és una notícia excel·lent per a la Comunitat Valenciana i, que si el Consell aprova el projecte, passarà al Consell de Ministres, que l’ha d’aprovar per ser una iniciativa que comporta una inversió pública superior als 12 milions d'euros. Si és aprovat, ha indicat Martínez, se seguirà la tramitació per a desenvolupar la nova terminal nord de contenidors, i les obres podrien eixir a licitació a principis del 2023

El president de l’APV ha qualificat la infraestructura resultant de l’ampliació del port de “moderna, sostenible, respectuosa amb el medi ambient i amb una inversió publicoprivada molt important”. En aquest sentit, afirma que faran les recomanacions assenyalades pel document. De fet, assegura que algunes ja les tenien previstes, i altres —com ara fer més sondejos i comprovar l'estat de les terres a diferents profunditats— són compatibles.

Segons l’APV, l’informe de Compatibilitat amb l'Estratègia Marítima conclou que “a la vista de la documentació i informació disponible, s'observa que els efectes de l'actuació sobre els objectius ambientals de l'estratègia marina llevantinobalear, en principi, no posaran en risc la consecució del bon estat ambiental.” Per tant, “d'acord amb l'Article 7.2 del Reial decret 79/2019, de 22 de febrer, s'emet informe de compatibilitat favorable amb condicions.”

Isaura Navarro demana una nova DIA 

La consellera de Transició Ecològica, Isaura Navarro, que afirma haver tingut accés al document, insisteix que cal fer una nova declaració d’impacte ambiental i que no es pot substituir per “una sèrie de compromisos de caràcter mediambiental per part del port, sense cap concreció”, perquè després de 15 anys ha canviat la normativa, la realitat d'emergència climàtica, i el projecte.

A més, a Navarro el preocupa que l’informe deixa en mans de l’Autoritat Portuària les condicions respecte a com s’ha de dur a terme l’ampliació per a tindre cura del medi ambient, que “no ha demostrat mostrar-se majoritàriament implicada en la preocupació ambiental i la protecció del territori”.

Per la seua banda, el veïnat de la zona, a través de la Federació d'Associacions Veïnals (FAAV) de València, ha demanat al govern espanyol que faça públic l'informe. La presidenta de l'entitat veïnal, María José Broseta, ha indicat en un comunicat que "la qüestió mediambiental continua sense resoldre's" i ha apuntat que "l'ampliació del port no pot dur-se a terme en aquestes condicions".

També et pot interessar

stats