L'Audiència Nacional dona la raó a Foment i als taxistes enfront de les VTC

Es mantenen les limitacions de llicències i l'obligació de contractar prèviament els serveis de vehicles amb conductor.

Vehicle amb conductor (VTC) de l'empresa Cabify, en una imatge d'arxiu
Vehicle amb conductor (VTC) de l'empresa Cabify, en una imatge d'arxiu / Reuters

L'Audiència Nacional ha rebutjat el recurs interposat per la CNMC i Unauto contra la normativa que regula l'arrendament de vehicles amb conductor (VTC) i ha donat la raó al Ministeri de Foment i a la patronal Fedetaxi, per la qual cosa es mantenen les limitacions a la concessió d'aquestes llicències.

Amb la normativa vigent, les administracions públiques poden denegar les autoritzacions de VTC quan existisca més d'una per cada trenta llicències de taxi.

A més, estableix l'obligació de contractar prèviament els serveis VTC i impedeix que puguen oferir els seus serveis circulant per les vies públiques a la recerca de clients. També fixa un número mínim de set vehicles per a poder operar en aquest mercat, una antiguitat màxima de deu anys i altres requisits de caràcter tècnic.

L'abril de 2016 la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va presentar un recurs contenciós administratiu davant l'Audiència Nacional en relació amb un reial decret i una orde ministerial en matèria de VTC, aprovats a la fi de 2015. La sentència estipula que no s'anul·la l'article 24 de l'orde ministerial i, per tant, la normativa vigent és la que regeix des de 2015.

La normativa vigent és la que regeix des de 2015

L'Audiència Nacional es remet a una sentència del Tribunal Suprem de juny de 2018, en la qual s'especifica que la regulació de l'activitat de transport urbà té perfecta cabuda en les "raons imperioses d'interés general" que justifiquen la limitació de qualsevol activitat econòmica.

A més d'esmentar l'interés general, la sentència recorda que existeixen dos tipus de servei de transport urbà, el de taxi i l'arrendament de vehicles amb conductor, però que aquest últim està sotmés a una sèrie de limitacions, entre les quals cita la manera d'accedir al servei, que implica la prèvia concertació d'un contracte.

No obstant això, les parts compten amb trenta dies per a presentar un recurs.

També et pot interessar

stats