L'Audiència Nacional arxiva el cas de les preferents de la CAM després de la retirada d'acusacions

Les acusacions particulars varen sol·licitar que s'aplicara la denominada "doctrina Botín" i que s'arxivara la causa.

María Dolores Amorós, Roberto López Abad i Modesto Crespo
María Dolores Amorós, Roberto López Abad i Modesto Crespo / Efe

L'Audiència Nacional ha decidit aquest dijous arxivar la investigació de la venda de participacions preferents i deute subordinat de la Caixa d'Estalvis del Mediterrani (CAM), en haver-se retirat les acusacions particulars a l'inici del juí el passat dia 4 de juliol.

El juí contra els exdirectors de la Caixa d'Estalvis del Mediterrani, Roberto López Abad i María Dolores Amorós, per la presumpta estafa en la venda de preferents es va suspendre la setmana passada. Les acusacions particulars, que representen més de 1.500 afectats, retiraren la denúncia en considerar que s'havia compensat el dany després que el Banc Sabadell els recomprara les accions que tenien de l'entitat quan va comprar la caixa alacantina.  

El juí es va ajornar sine die i el ministeri fiscal, juntament amb la resta d'acusacions, tret d'Adicae, que va continuar com a acusació popular, varen sol·licitar que s'aplicara la denominada "doctrina Botín" i que s'arxivara la causa.  L'anomenada "doctrina Botín" va ser adoptada pel Tribunal Suprem en 2007 per a tancar el cas de les cessions de crèdit en el qual estava implicat el president del Banc Santander, Emilio Botín.

Els afectats acusaven López Abad i Amorós d'estafa i d'un delicte relatiu al mercat i als consumidors per l'emissió i la comercialització d'uns títols que van provocar la desaparició dels estalvis de milers de xicotets clients de l'entitat. De fet, les acusacions reclamaven que s'indemnitzaren totes les persones que en aquell moment van invertir en les preferents. Tot i això, la fiscalia no va veure indicis de delicte i no va presentar cap escrit contra els acusats. A més, al mes de maig un altre jutge de l'Audiència Nacional ja va arxivar el cas sobre la comercialització de preferents en Cajamadrid i Bancaixa.

Hui, la Secció Quarta de la Sala Penal ha assenyalat que no hi ha marge d'actuació en l’acusació en solitari d’Adicae, ja que els interessos públics i particulars reunits en el procediment han manifestat la seua taxativa voluntat de retirada.

També et pot interessar

stats