L'Audiència Nacional absol el número dos del Banc de València i diversos empresaris

La sentència assegura que els fets provats "no són constitutius de delicte” i que “l'operació va eixir bé i tots van guanyar”

Imatge d'arxiu de la façana de l'Audiència Nacional
Imatge d'arxiu de la façana de l'Audiència Nacional / Óscar Cañas (Europa Press)

L'Audiència Nacional ha absolt a l'exconseller delegat de Banc de València, Domingo Parra, i els dos propietaris del grup MedCapital Real Estate, Francisco de Andrés i el seu fill, Dimas de Andrés. Els tres estaven acusats dels delictes d'administració deslleial i apropiació indeguda en el lloguer a Apple d'un local a Barcelona.

En la sentència, el tribunal també ha absolt els exdirectius José Vicente Giner, Juan Alfredo Zurita i Francisco Egea, tots ells acusats dels mateixos delictes per la Fiscalia, després que el FROB venguera el Banc de València a CaixaBank.

Parra i els exdirectius del Banc de València i Bancaixa estaven investigats per haver aprovat, de manera irregular, la subrogació de Iberfin Capital -participada per la família de l'exconseller delegat del Banc de València- amb una càrrega hipotecària quasi 10 milions inferior a la que gravava abans la finca adquirida.

Es tractava d'un local al centre de Barcelona amb una hipoteca concedida des de 2006 pel Banc de València i Bancaixa a la societat Andybal, que va acabar sent llogat a la multinacional Apple.

Segons el relat de la Fiscalia, els vincles entre Iberfin i Domingo Parra eren múltiples. La seua societat familiar, Intercapiresa, tenia una participació del 25%. El 75% restant era propietat de la Inversora del Reyno de València, de l'empresari Francisco de Andrés.

Els dos De Andrés també van ser processats, juntament amb José Antonio Parra, fill de Domingo Parra, ja que els tres eren responsables d'Iberfin Capital.

Ara, no obstant això, l'Audiència Nacional considera que les actuacions dutes a terme per tots ells van estar sempre ajustades a dret. Segons la sentència, els fets declarats provats "no són constitutius de delicte”. En un altre punt assenyala que “la conclusió que es desprén és que aquesta operació no va suposar cap perjudici per a les entitats bancàries, Banc de València i Bancaixa, sinó que va ser beneficiosa”. Més avant assegura que “l'operació va eixir bé i tots hi van guanyar”.

Un portaveu de la família De Andrés ha assegurat que “aquesta sentència absolutòria restitueix part del mal reputacional” que han sofrit durant els últims nou anys “a conseqüència de les acusacions fetes l'any 2013, ara demostrades sense fonament”.

També et pot interessar

stats