L’atur puja en 90.248 persones al gener, el major augment des de 2014

L’afiliació a la Seguretat Social registra el seu pitjor gener des de 2013, ja que s’han perdut 244.044 afiliats.

El secretari d'Estat d'Ocupació, Joaquín Pérez Rey, intervé en la presentació de les dades d'atur
El secretari d'Estat d'Ocupació, Joaquín Pérez Rey, intervé en la presentació de les dades d'atur / Eduardo Parra (Europa Press)

L’atur ha pujat en 90.248 persones al gener, un 2,8% més, el major augment des del 2014. El nombre total d’aturats és de 3.253.853, la xifra més baixa en aquest mes des del 2008, segons les dades publicades pel Ministeri de Treball i Economia Social.

No obstant això, el govern espanyol ha destacat que l’increment d’enguany es troba per davall de la mitjana dels últims deu anys. A més, ha recordat que, si s’analitza la sèrie històrica dels últims 25 anys, la pujada de l’atur al gener és “habitual”.

Això té a veure amb la finalització dels contractes per a la campanya de Nadal, la qual cosa s’aprecia sobretot en el sector serveis, que en el primer mes d’enguany ha sumat 90.957 aturats, un 4,1% més.

En l’últim any la desocupació acumula un descens de 31.908 persones, un 0,97% menys.

Quant a la contractació, al gener es van fer 1.764.837 contractes, un 5% menys que en el mateix mes de 2019.

L’afiliació a la Seguretat Social perd 244.044 afiliats

La Seguretat Social ha tancat gener amb un descens mitjà de 244.044 afiliats, un 1,2% menys. Això suposa la major caiguda en aquest mes des de l’exercici 2013, quan va perdre 263.000 afiliats. En l'actualitat cotitzen a la Seguretat Social 19,16 milions de persones.

Treball atribueix a l'estacionalitat les males dades

El secretari d'Estat d'Ocupació i Economia Social, Joaquín Pérez Rey, ha explicat que l'increment de l'atur registrat al gener es deu al fet que és un mes "marcadament estacional". No obstant això, ha subratllat que és "inacceptable" la xifra d'atur registrada, encara que siga la més baixa en dotze anys. A més, ha assegurat que la desocupació és el principal problema econòmic, social i familiar i el principal repte del Ministeri de Treball i Economia Social.

Des del seu punt de vista, hi ha una excessiva rotació laboral i es fan moltíssims contractes sobre les mateixes persones o a molts treballadors per a cobrir necessitats permanents. "No considerem que puguem passar per alt aquest flux de contractació que no té cap coordinació amb el nostre sistema jurídic de contractació temporal, i el nostre objectiu és revistar els mecanismes de contractació a Espanya per a posar fi a aquesta excessiva rotació", ha afegit.

CCOO qualifica les xifres de molt preocupants

El secretari general de Comissions Obreres, Unai Sordo, ha qualificat la dada d'atur de gener de "roïna" i ha admés que l'alentiment de l'ocupació "és molt preocupant".

Sordo ha afirmat que Espanya té un problema d'atur i de qualitat d'ocupació, que només es podran solucionar amb "polítiques que de debò situen la creació d'ocupació com a principal objectiu".

La UGT diu que es constata la "fragilitat" d'un mercat de treball "precari i temporal"

La UGT assenyala que malgrat el "positiu" descens interanual de l'atur al gener, l'augment a nivell mensual constata la "fragilitat" d'un mercat de treball "precari i temporal". Per això, demana derogar "íntegrament" la reforma laboral i protegir les persones sense faena amb prestacions.

El sindicat lamenta que aquesta tendència "es repeteix cada any" per la finalització de la campanya nadalenca, que es tradueix en un augment de l'atur i una reducció de l'afiliació a la Seguretat Social.

També et pot interessar

stats