L'atur de llarga duració baixa al 44% en 2019 i es redueix 15 punts des de 2013

La Comunitat Valenciana és la huitena regió amb menor percentatge d'atur de llarga durada.

L\'atur de llarga duració baixa al 44% en 2019 i es redueix 15 punts des de 2013
L'atur de llarga duració baixa al 44% en 2019 i es redueix 15 punts des de 2013

L'atur de llarga duració (més d'un any en la desocupació) es va situar en el 44% respecte al total d'aturats a la Comunitat Valenciana el 2019, enfront del 59,7% que va marcar en 2013. A més, la Comunitat Valenciana és la huitena regió amb menor percentatge d'atur de llarga duració.

Així es desprén d’un estudi de la Fundació BBVA i l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (Ivie). La xifra de la Comunitat Valenciana se situa lleument per davall del nivell estatal, on l'atur de llarga duració va arribar al 44,3% en 2019, percentatge que s'ha reduït 17,5 punts des de 2014, any en què va fregar el 62%.

En el conjunt de l'Estat, l'estudi assenyala que dins del grup d'aturats de llarga duració, els que porten quatre anys o més en la desocupació són els que tenen un major pes, un 18,1%. Els segueixen els que porten en atur entre dos i quatre anys (12,4%), els que porten entre un any i any i mig (8,4%), i els que porten en desocupació entre un any i mig i dos anys.

En total, en 2019 hi havia quasi 1,5 milions d'aturats de llarga duració, enfront dels 3,5 milions registrats en 2013. Per als autors de l'estudi, aquest nombrós volum d'aturats de llarga duració, malgrat haver-se reduït durant la recuperació, "sembla indicar una certa persistència d'aquesta mena de desocupació".

En aquest sentit, en l'estudi s'adverteix de les conseqüències de l'atur de llarga duració tant des del punt de vista econòmic com social. "La desocupació de llarga duració és una porta d'entrada a la pobresa i l'exclusió social, a l'aïllament i a l'empitjorament de la salut mental de l'aturat", alerta l'estudi, que urgeix a prendre mesures per a facilitar la reinserció laboral dels aturats per la via de les polítiques actives d'ocupació.

Persones de més de cinquanta anys, les més afectades

A més, molts dels aturats de llarga duració tenen més de cinquanta anys. Encara que la desocupació de llarga duració es va reduir en tots els grups d'edat entre 2013 i 2019, el menys beneficiat ha sigut el dels majors de cinquanta anys, que és precisament el que més càrregues familiars posseeix i el que més difícil té la seua reincorporació al mercat laboral a causa de l'edat.

En 2019, el 60,4% dels aturats de més de cinquanta anys portava en atur més d'un any, percentatge que baixa fins al 29,3% en el cas de la població més jove.

També et pot interessar

stats