L'atur cau en més de 1.500 persones i el mercat laboral tanca el millor febrer des del 2008

L'últim mes es crearen vora 1.400 llocs nous de treball a la Comunitat Valenciana i la xifra de persones amb faena torna a superar la barrera dels 2,1 milions

Dos operaris de neteja agranen el carrer
Dos operaris de neteja agranen el carrer / Shutterstock

El mercat laboral recupera embranzida després de la costera de gener, quan va sumar més de 4.000 persones a les llistes de parats a la Comunitat Valenciana. Un mes després, la truita s'ha girat de manera que es tanca el millor febrer des del 2008, segons acrediten les xifres difoses aquest dilluns pels Ministeris de Treball i d'Inclusió. En concret, el mes s'ha saldat amb una reducció de l'atur registrat de 1.552 persones (-0,47%) i, paral·lelament, la incorporació de 1.378 nous afiliats al sistema de la Seguretat Social (+0,4%), que es tradueixen en places de treball que compensen la destrucció de llocs de fa un mes. Al llarg de febrer s'han formalitzat 100.672 contractes, més de la meitat (53,3%) indefinits. 

El bon comportament de la desocupació deixa la xifra de valencians sense faena el 327.332 en el territori i anota el segon descens més notable en termes absoluts de tot el país, només per darrere d'Andalusia (-4.110). En dades interanuals, l'atur registrat cau en 16.055 persones en comparació amb el febrer del 2023 i signa una davallada del 4,68%. 

De tornada a l'afiliació, s'evidencia una acceleració en la creació d'ocupació amb una mitjana de persones inscrites que arriben ja a 2.108.081 i que tornen a elevar la xifra per damunt de la barrera dels 2,1 milions, després de l'entropessó de gener. És la quantitat més alta per a un mes de febrer des que hi ha registres i suposa un increment interanual del 2,87%, ja que ara hi ha 58.766 valencians més treballant que fa un any. Les estadístiques estatals apunten a l'empenta de sectors com l'hostaleria i l'educació aquest mes en l'afiliació a la Seguretat Social, amb una Setmana Santa en l'horitzó que enguany cau a finals de març.

Sobre el mapa valencià, la baixada de la desocupació és generalitzada en les tres províncies, però ho fa amb un poc més de força a València (-0,58%). Li segueix Alacant amb un retrocés del 0,44%, mentre que la davallada a Castelló a penes supera la dècima. Per comarques, els Ports i la Vall d'Aiora-Cofrents són les dues on la xifra de valencians apuntats en les oficines de Labora experimenta una retallada més significativa, del -6,21% i el -4,67%, respectivament. 

L'atur registrat disminueix també en tots els sectors, especialment en serveis (-0,75%) i indústria (0,71%). L'única excepció se circumscriu al col·lectiu sense ocupació anterior, amb quasi tres punts percentuals. 

Pel que fa al sexe, tornem a veure que la desocupació s'acarnissa més entre les dones que entre els homes. De les 327.332 persones sense faena que hi ha anotades en el còmput de febrer, 198.507 són de sexe femení (el 60%). I per grups d'edat, l'únic tram on puja l'atur és entre els menors de 25 anys, un 3,2%.

També et pot interessar

stats