L'atur baixa un 2,01% al juny a la Comunitat Valenciana respecte al mes anterior

El sisé mes de l'any es tanca amb 426.533 persones desocupades, a pesar que 8.700 van abandonar les llistes de l'atur al juny

Oficina del Servef a València en un imatge d'arxiu
Oficina del Servef a València, en un imatge d'arxiu / Efe

L'atur registrat en la Comunitat Valenciana ha baixat al juny en 8.732 persones, la qual cosa representa un 2,01% menys que al maig. Actualment, la xifra total d'aturats és de 426.533 persones.

Segons les dades del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social publicats aquest divendres, en termes interanuals l'atur va baixar a la Comunitat Valenciana respecte a juny de 2020 en 30.263 persones, un descens del 6,63%.

La responsable de Formació i Ocupació de CCOO PV, també candidata a la Secretaria General del sindicat, Ana María García, ha lamentat que el descens de la desocupació "siga a costa de la precarietat laboral". Per a García, les dades de l’atur evidencien “un mercat laboral molt fràgil afectat pels vaivens de les crisis" amb "problemes estructurals" que cal "atallar", entre els quals hi ha "l’excessiva contractació temporal". De fet, ha precisat que més del 90% dels contractes que s'han signat al juny són temporals.

Però Ana María García ha alçat la veu d’alarma respecte a l'atur de llarga duració, de persones que estan més de 2 i 3 anys en situació de desocupació, així com el fet que "l'atur registrat entre les dones s'haja incrementat fins a quasi el 60%".

Quant a l'atur juvenil, l’actual responsable de formació i ocupació de CCOO PV ha destacat el descens, però recorda que "continua havent-hi molts joves sense una ocupació, sense una opció de futur i sense poder desenvolupar també els seus projectes de vida".

Quasi 20.000 persones afiliades a la Seguretat Social

D'altra banda, la Comunitat Valenciana va registrar el mes passat un total de 19.516 nous afiliats a la Seguretat Social, la qual cosa representa un augment de l'1,01% respecte a maig i té un total d'1.942.614 treballadors ocupats, lleugerament per davall de la mitjana nacional.

En comparació al mateix mes de l'any passat, l'evolució de l'afiliació a la nostre territori ha experimentat un increment del 5,99% amb un total de 109.785 treballadors ocupats més.

El descens de l'atur més gran de la història a Espanya

Pel que fa a l'àmbit nacional, el nombre de persones parades registrades en les oficines dels serveis públics d'ocupació ha baixat al juny en 166.911, el que suposa un 4,4% menys. Es tracta d'una caiguda rècord de l'atur, la més alta des que hi ha registres, segons dades del Ministeri de Treball i Economia Social.

Per la seua part, l'afiliació a la Seguretat Social ha marcat un creixement per damunt d'altres mesos de juny previs a la pandèmia. Destaca principalment el sector de l'hoteleria, que ha registrat un augment de l'11,6% d'ocupació a causa de la relaxació de les restriccions per la pandèmia.

Aquest passat maig ja s'havia experimentat el descens més gran fins ara, amb 129.378 persones menys a l'atur, però al juny s'ha superat la xifra. Encara que l'atur registrat al juny ha descendit en totes les comunitats autònomes, les principals han sigut Andalusia (-58.281 persones), Catalunya (-35.955 persones) i les Illes Balears (-12.602).

Així mateix, l'atur ha disminuït en tots els sectors excepte en l'agricultura, on hi ha 1.882 persones més aturats (+1%), per les característiques estacionals de l'activitat. El retrocés més gran l'ha experimentat el sector dels serveis, amb 131.217 desocupats menys (-4,9%).

També et pot interessar