L’atur baixa un 1,66% a la Comunitat Valenciana

En el conjunt d’Espanya l’atur ha registrat mínims que no es donaven des de 2008.

La Comunitat Valenciana acumula un descens del 6,92% en els últims 12 mesos
La Comunitat Valenciana acumula un descens del 6,92% en els últims 12 mesos

A la Comunitat Valenciana la xifra d’aturats ha baixat 6.327 persones, és a dir, un 1,66% menys que al mes d’abril. A final del mes de maig, les oficines del SERVEF de la Comunitat Valenciana tenien 374.216 persones. Segons les dades publicades pel Ministeri de Treball i Seguretat Social, la Comunitat Valenciana acumula un descens del 6,92% en els últims 12 mesos, és a dir, 27.803 persones han trobat treball en l’últim any.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que la desocupació ha baixat un 22% a la Comunitat Valenciana durant aquesta legislatura, la qual cosa es tradueix en 107.400 persones que han trobat un lloc de treball. Tal com ha assegurat, el nou Govern espanyol encapçalat per Pedro Sánchez comença una nova etapa que ve marcada per la "bona notícia de la baixada de l'atur".

Enric Nomdedéu, secretari autonòmic d'Ocupació, també ha valorat positivament les dades i ha destacat que aquest és el mes de maig amb menys persones parades en valors absoluts a la Comunitat Valenciana des de l’any 2009. No obstant això, ha assenyalat que “encara queda molt per fer”, ja que les diferències de gènere persisteixen i la reducció de l’atur arriba en menor grau als més joves. 

Sobre la desocupació en aquesta franja de persones més joves,el diputat de Ciutadans a les Corts Valencianes, Tony Woodward, ha declarat: "les dades de l'atur del mes de maig tornen a demostrar al fracàs del programa Avalem Joves per a reactivar l'ocupació", i també ha considerat que aquest pla del Consell "porta directament els joves a la precarietat ja que deixa el pes de la contractació en els Ajuntaments, que amb prou faenes poden garantir contractes temporals i sense opcions de renovació".

En el conjunt d’Espanya, l’atur ha baixat un 2,51%, quasi un punt més que a la Comunitat Valenciana. El nombre de perones desocupades registrades en les oficines dels serveis públics de treball ha registrat un descens de 83.738 persones respecte al mes passat. El volum total de gent aturada és de 3.252.130, el nivell més baix des de 2008. Des de les xifres màximes registrades en febrer de 2013, la desocupació s’ha reduït en quasi 1,8 milions de persones.

Valoracions sindicals

CCOO situa la baixada només en "els sectors tradicionals". Així ho ha explicat la secretària de Treball i Qualificació Professional de CCOO, Lola Santillana, qui també ha assegurat que el treball i els salaris han de ser l'objectiu del nou govern, ja que és "una oportunitat" que té "aquest govern progressista". El sindicat ha culpat les reformes laborals de ser el gran obstacle per a la creació de treball de qualitat i de l'increment salarial, per això, segons aquesta organització: "la seua derogació és imprescindible".

També el sindicat CSIF ha demanat al Consell i al nou Govern de Pedro Sánchez que treballen conjuntament per a crear més ocupació. El sindicat ha subratllat que la reducció no ha afectat tots els segments, ja que el nombre de persones parades sense ocupació anterior ha augmentat. Ara bé, han considerat positiva la disminució de la desocupació en general i que la xifra total de persones en atur disminuïsca progressivament, però han posat l'accent en el fet que els llocs de treball han de tindre la "màxima estabilitat possible" i unes condicions laborals "dignes". En aquesta línia, aquesta central sindical ha apuntat que el descens es produeix sobretot en el sector serveis, amb 4.077 aturats menys. És un sector que a la Comunitat Valenciana està cada vegada més vinculat al turisme.

Des de CCOO PV, la secretària de Treball, Ana Garcia, ha mostrat la preocupació del sindicat perquè "més del 50% de les persones desocupades al País Valencià no reben cap prestació i no podran sol·licitar ni el Programa d'Activació per al Treball (PAE) ni el Programa d'ajudes per a la requalificacó professional (Prepara) a les oficines del SEPE". 

També et pot interessar

stats