L'Ajuntament d'Alacant remarca l'aposta pels creuers enmig del debat per la regulació

L'oposició demana a l'alcalde, Luis Barcala, que explique com gestionarà l'arribada de tants visitants i l'impacte en la ciutat

L'alcalde d'Alacant, Luis Barcala
L'alcalde d'Alacant, Luis Barcala / Europa Press

La ciutat d’Alacant és un dels epicentres del turisme i el debat sobre la massificació també ha arribat al seu Ajuntament. Enguany s’ha rebut una xifra rècord de creuers al seu port i, com en altres grans ciutats de la Comunitat Valenciana, viu una proliferació d'habitatges per a ús turístic en comunitats de propietaris i en baixos comercials.

De moment, l'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, ha rebutjat seguir els passos de la ciutat de València, també governada pel PP. El primer edil ha defensat que la ciutat té un marge de creixement del sector turístic “encara molt, molt alt” i ha sostingut que “no és preocupant” el nivell que es puga donar a escala de creueristes o apartaments turístics. “Que continuen arribant creueristes, que continue havent-hi turistes, perquè per al nostre teixit productiu i per al producte interior brut de la ciutat és absolutament fonamental, i amb això la generació d'ocupació”, ha defensat. De fet, ha convidat a atracar a les embarcacions “que no puguen fer escala en altres llocs”. 

“El 2017, ens quedem literalment sense creuers i és molt el treball que s'ha fet”, ha afegit Barcala, que ha recordat que no només el port d’Alacant depén d’estos vaixells, “sinó tota la província”. “Està generant més de 60 milions d'euros i tota l'ocupació associada a això”, ha destacat.

L’alcalde ha recordat que el govern municipal ha constituït la Càtedra de Turisme Ciutat d'Alacant per a elaborar estudis sobre en quina situació exacta està la ciutat, i que això permeta “prendre mesures sobre dades objectives”. D'acord amb els resultats, establiran en quins nivells estan, quina és la projecció a futur i com gestionar tots els recursos turístics de la ciutat.

El PSPV acusa Barcala d'obrir la porta a creueristes que uns altres no volen

La portaveu adjunta del grup socialista a l'Ajuntament, Trini Amorós, ha qüestionat l'oferiment de l'alcalde perquè la ciutat aculla escales dels megacreuers que València rebutja. Amorós ha sostingut que, “abans de plantejar-se rebre el que uns altres no volen, hauria d'explicar com prepararà la ciutat per a rebre eixos visitants”.

Així mateix, ha acusat l’alcalde de donar “bandades” en matèria turística sense definir un model “de qualitat i sostenible, que genere riquesa i un impacte positiu en la ciutadania, en els sectors com el comerç i l'hostaleria”. La regidora ha lamentat que mentre altres ciutats es replantegen el model turístic pel “qüestionable retorn econòmic que ofereixen”, l'alcalde “vol rebre als 821.000 creueristes que arribaran enguany a València, però no explica com garantirà els serveis perquè no es produïsca un impacte negatiu en la ciutadania”.

La regidora socialista ha assegurat que “el patrimoni municipal cau a trossos i els barris presenten un estat de degradació lamentable per falta d'inversió municipal” i ha demanat al primer edil que planifique una estratègia “perquè no es continuen generant embossos de trànsit”. “És imprescindible conéixer de quina forma gestionarà eixa recepció de visitants”, ha insistit.

Sobre les llicències d'ús turístic, el grup socialista ha exigit que es realitze un cens dels apartaments turístics il·legals i que s'augmenten les inspeccions, “alguna cosa que fins al moment no s'ha fet per la negativa dels responsables municipals”.

Compromís demana que la ciutat es declare "zona tensionada"

El portaveu de Compromís, Rafa Mas, ha instat al PP a suspendre cautelarment les llicències per a habitatges d'ús turístic en comunitats de propietaris i en baixos comercials i formar jurídicament a la Policia Local perquè puguen inspeccionar i tancar els pisos turístics il·legals. S’ha dirigit a Barcala per a dir-li que té dues opcions: “Situar-se al costat de la il·legalitat, de l'economia submergida; o situar-se al costat de l'interés general”.

La coalició valencianista ha explicat que fa mesos que denuncien "la proliferació massiva de pisos turístics en diferents barris de la ciutat d'Alacant, en detriment dels residents". En un comunicat, han demanat que la ciutat es declare zona tensionada, davant de l'augment desproporcionat del lloguer de l'habitatge. Sobre este tema, ha indicat que el veïnat reclama "un pla de xoc amb inspeccions i sancions que desactive els apartaments irregulars i la creació d'un registre públic d'apartaments amb el certificat de compatibilitat urbanística de l'Ajuntament".

Igualment, demanen "l'aprovació d'una ordenança que regule este tipus d'allotjaments, amb llicències limitades en el número i en el temps, amb topalls de càrrega turística i possibilitat de revocació". També una moratòria de llicències fins que s'aclarisca la capacitat de càrrega turística de cada barri.

També et pot interessar

stats