L'Airef proposa que l'Estat assumisca el dèficit de la Seguretat Social

Les mesures que proposa l'autoritat fiscal incrementarien el dèficit estatal per a enguany fins al 2,2% del PIB.

El president de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), José Luis Escrivá
El president de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), José Luis Escrivá / Efe

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) planteja al govern d'Espanya en un informe una sèrie de mesures dirigides a saldar el dèficit de la Seguretat Social mitjançant la seua assumpció per part de l'Estat.

L'informe veu "factible" corregir el dèficit estructural actual del sistema de la Seguretat Social, que se situa entre el 1,3% i el 1,5% del PIB, mitjançant ajustos d'ingressos i despeses entre subsectors.

Els experts de l'autoritat fiscal proposen elevar les cotitzacions destinades al pagament de pensions a costa de les assignades al SEPE (pagament per desocupació). A més, proposen que l'Estat assumisca despeses que ara suporten les cotitzacions, com són les derivades del funcionament de la Seguretat Social.

La proposta de l'Airef suposa transferir una despesa de 9.000 milions del SEPE a l'Estat i altres 7.000 milions de despeses no contributives de la Seguretat Social, amb la qual cosa el dèficit de l'Estat augmentaria en 16.000 milions d'euros. D'aquesta manera es passaria de huit dècimes al 2,2% del PIB i s'acabaria amb el desequilibri en la Seguretat Social.

Augment de la despesa en pensions

Així mateix, l'Airef adverteix que en els pròxims 30 anys l'envelliment poblacional elevarà la despesa en pensions entre 2 i 4 punts de PIB. Per això, demana aprofundir en la reforma de 2011 amb el retard en l'edat efectiva de jubilació i una ampliació del període de la carrera de cotització.

També et pot interessar