L'Airef preveu que la Comunitat Valenciana tinga el pitjor dèficit de l’Estat aquest 2021

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal preveu que el dèficit siga d’un 1,7% del PIB

El dèficit de la Comunitat Valenciana es va situar en el 0,08% del PIB fins a l\'abril
El dèficit de la Comunitat Valenciana es va situar en el 0,08% del PIB fins a l'abril / À Punt NTC

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) espera un dèficit de l’1,7% del seu producte interior brut el 2021 per a la Comunitat Valenciana, el pitjor registre per comunitats autònomes.

L'Airef ha elevat una dècima, al 0,5% del PIB, el dèficit de les comunitats autònomes per a 2021, si bé cinc autonomies (la Comunitat Valenciana, Múrcia, Castella-la Manxa, Extremadura i Andalusia) tancaran l'any per damunt d’aquesta mitjana.

D'acord amb les previsions de l'Airef actualitzades aquest dijous, únicament les Illes Canàries registraran superàvit (0,2% del seu PIB) al tancament de 2021.

Els pitjors registres s'esperen per a la Comunitat Valenciana (1,7% del seu PIB) i Múrcia (1,5%). Els segueixen, per damunt de la mitjana, Castella-la Manxa (0,9%), Extremadura (0,8%) i Andalusia (0,6%), mentre que en el 0,5% quedaran La Rioja, Galícia i Castella i Lleó. Per davall, Catalunya i Aragó (totes dues 0,4%), Navarra (0,3%), Astúries, les Illes Balears i Cantàbria (0,2%), i el País Basc i Madrid (0,1%).

L'Airef estima una lleugera reducció de la ràtio de deute autonòmic a final de 2021 fins a un 25,5% del PIB a causa del fort creixement esperat, ja que es manté l'estimació d'una deterioració fiscal en el conjunt del subsector.

En relació amb el 2019, l'augment de la ràtio de deute enguany serà desigual en les diferents regions, si bé la Comunitat Valenciana, les Illes Balears i Múrcia seran els territoris que més veuran créixer el seu deute en aquests dos anys.

El 2021 cap comunitat complirà el límit de referència del 13%, però les que s'hi situaran més a prop seran les Illes Canàries, Madrid i el País Basc.

Individualment, preveu que tant el País Basc com les Illes Canàries se situen per davall del nivell de referència del 13% en els pròxims anys, mentre que Madrid i Navarra se situarien en valors pròxims encara que lleugerament superiors a aquest nivell.

Amb una ràtio de deute pròxima al 50% del seu PIB, la Comunitat Valenciana és la regió amb la posició de més vulnerabilitat. 

També et pot interessar

stats