L'agricultura valenciana encapçala l'abandó de terres de cultiu

La superfície agrícola s'ha reduït l'1,4% en un any i perd sis hectàrees al dia.

En imatge, una explotació agrària abandonada
En imatge, una explotació agrària abandonada / Pixabay

La superfície agrícola de la Comunitat Valenciana ha descendit 2.225 hectàrees durant 2019, un 1,4% més que l'any anterior. S'ha abandonat una mitjana de sis hectàrees de cultiu cada dia, segons alerta l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja), a partir de l'Enquesta ESYRCE del Ministeri d'Agricultura.

L'informe revela que el conjunt de la superfície abandonada en els últims anys ascendeix ja a 161.567 hectàrees, el 20,9% de tota la superfície agrària de la Comunitat Valenciana. "Una de cada cinc hectàrees que antigament produïen aliments ha quedat erma" indica l'associació agrària.

L'agricultura valenciana encapçala així la classificació a l'estat de terres abandonades, per davant de Castella-la Manxa (153.446 ha), Andalusia (129.477 ha), Castella i Lleó (126.172 ha) i Aragó (109.545 ha).

Els cítrics –que han patit la pitjor campanya dels últims temps– representen quasi la meitat de les hectàrees abandonades en 2019 (1.109 menys que en 2018). També representativa és la pèrdua de superfície de la vinya (256 hectàrees menys), les hortalisses (677) o la garrofera (114). Per contra, destaca l'aposta creixent per les fruites subtropicals com l'alvocat o el kiwi, a causa de l'alta demanda internacional.

AVA-Asaja atribueix l'abandó de terres a la crisi de rendibilitat de l'agricultura valenciana i la falta de relleu generacional.

El president de l'associació, Cristóbal Aguado, critica que els pressupostos de la Generalitat beneficien les línies paisatgístiques o ambientals com la lluita contra el canvi climàtic i no resolen l'abandó de terres, ja que "retallen les partides per a la necessària transformació i modernització dels camps".

També et pot interessar

stats