L’Agència Tributària Valenciana pretén millorar la lluita contra el frau

La nova directora, Sonia Díaz, vol modernitzar l’entitat i intensificar les inspeccions.

VÍDEO | L’Agència Tributària Valenciana pretén millorar la lluita contra el frau

Avançar en la modernització i professionalització de l’entitat, ajudar el contribuent a complir les obligacions tributàries, intensificar les inspeccions i millorar la lluita contra el frau. Són els principals objectius que s’ha fixat la nova directora de l’Agència Tributària Valenciana (ATV), Sonia Díaz, a qui ha presentat aquest matí el conseller d’Hisenda, Vicent Soler.

Sonia Díaz assumeix el càrrec amb “molta il·lusió i moltes ganes” per a avançar en la lluita contra el frau fiscal i fomentar el compliment voluntari de les obligacions tributàries prestant una “ajuda amable” al contribuent.

A més, espera assumir en el futur, entre 2020 i 2021, noves competències que fins ara manté l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT), com és la recaptació executiva pròpia –quan el contribuent no compleix amb el període normal o voluntari de pagament.

Díaz també preveu ampliar a altres ens territorials, col·laboracions com la que ja s’ha iniciat amb l’Ajuntament de València per a la recaptació executiva i que en aquest cas ha permés al consistori valencià recaptar més de 4 milions d’euros en el cobrament de multes de trànsit impagades.

Per a tot açò, compta amb una plantilla inicial de 226 treballadors, sobre una relació de llocs de treball (RLT) de 380, que espera ampliar i, fins i tot, poder duplicar en el futur.

Entre les prioritats, la nova directora general de l’ATV ha assenyalat la modernització de l’organisme a través de la informàtica, de manera que es puga avançar en el creuament de dades entre organismes i en la consolidació de la cita prèvia a través de la web, que en 2018 va permetre atendre sense cues 1.252 persones.

Cap a una agència estatal “federal”

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assegurat que la creació de l’ATV és un “pas avant” que s’ha fet “amb molt de realisme i està basat en l’experiència acumulada”. Així ha destacat el treball realitzat aquests anys: “La reforma fiscal progressiva que ha emprés el Govern Valencià, la lluita contra el frau fiscal i la millora de l’eficiència recaptatòria sense apujar impostos”, ha dit.

Ara, la nova ATV permet “alçar el vol” i disposar d’una agència tributària pròpia, com la majoria de comunitats autònomes. Tenint en compte que la Comunitat Valenciana està “infrafinançada”, ha recordat, és “crucial” anar a les taules de negociació “amb els deures fets”, amb una “política fiscal com toca i eficaç”, i així amb tota “l’autoritat moral i política” per a demanar més diners. “Ens hi juguem molt”, ha advertit.

En la mateixa línia, ha advocat per “enfortir” l’estructura de l’ATV per a reclamar una agència tributària estatal de tipus “federal” i fer les “reformes necessàries, sempre dins de la Constitució”, de manera que l’agència valenciana puga assumir més competències en aquest sentit. Segons Soler, el 80% del que paguem els valencians es vehicula a través de l’AEAT i després en torna part en forma de transferències però, al seu parer, és necessària una major “transparència”.

També et pot interessar

stats