L'absència de semiconductors frena l'economia mundial i afecta els negocis valencians

Els microxips són necessaris en la indústria automobilística, i també perquè funcionen bicicletes, rentadores, ordinadors, telèfons intel·ligents i, fins i tot, un raspall de dents

Crisi de components a tot el món

Els semiconductors, o el que és el mateix, els xips electrònics, es troben en l'epicentre d'una batalla mundial. Des que començara fa ara un any, els especialistes ja en parlen de crisi geopolítica. Encara que no és la primera vegada que l'oferta i la demanda dels xips electrònics no coincideix, aquest any s'han ajuntat diversos factors que han agreujat aquesta crisi.

D'una banda, la pandèmia per la Covid-19 va fer que incrementarem l'ús de dispositius tecnològics per a cuinar, entretenir-nos a casa. Però, en el cas del sector automobilístic, va ser al contrari, la pandèmia va obligar a anul·lar la compra de xips, com que la pandèmia ens va tancar en casa i es va reduir estrepitosament la compra de cotxes nous.

El que no va prevenir el sector automobilístic és que molts altres sectors han disparat la demanda de xips, perquè els consumidors demanden nous mòbils i altres aparells per a la casa. A la Comunitat Valenciana aquests efectes s'han fet sentir a Ford Almussafes i també en negocis com els tallers de reparació de mòbils i bicicletes.

Ford Almussafes reprén l'activitat després de tres setmanes

Després de la parada de tres setmanes, Ford Almussafes ha représ l'activitat. També està previst que aquesta setmana es recupere el torn de la nit. Però, a causa de la falta de xips fins a finals de setembre, hi haurà encara 600 treballadors afectats per l'ERTO. De fet, la plantilla torna a la feina sense que s'haja solucionat la crisi global de components.

Unes altres marques automobilístiques, com ara SEAT, Toyota o Volkswagen, també estan fent parades, obligades per la falta de semiconductors.

Imatge d'una fàbrica de xips a Àsia
Imatge d'una fàbrica de xips a Àsia

Com afecta la crisi als xicotets negocis valencians i als consumidors

Aquests xips o semiconductors concentren la seua producció, actualment, a països com la Xina, Taiwan i Corea del Sud.

Silvia López és la propietària i gerent d'una botiga i taller de bicicletes a València i, segons ha explicat a À Punt, perquè arriben canvis de marxes, frens o rodes que es fabriquen a la Xina, necessita esperar mesos.

Passa amb les bicicletes, amb els cotxes, però també en un sofà, una consola o a la pantalla d'un mòbil que volem reparar. Les fàbriques, que des de fa un any i mig van parar la producció per la pandèmia, ara no produeixen prou per a cobrir la demanda de tot el món.

La matèria primera els arriba amb comptagotes i s'endarrereix la fabricació, però és que, quan arriba el moment d'enviar els components, tampoc hi ha prou contenidors disponibles. Marcos Martín, gerent d'una botiga de telèfons mòbils, i Dolores Tolosa, gerent d'una botiga d'ortopèdia, coincideixen en l'opinió que el preu dels contenidors ha pujat considerablement. Aquesta important pujada de preus la pateixen primer les botigues i, després, les butxaques dels consumidors i consumidores.

També et pot interessar

stats