La justícia europea veu il·legal el model 720 espanyol per a declarar béns en l'estranger

Considera que les sancions i multes que imposa són "desproporcionades" i menyscaben la lliure circulació de capitals a la Unió Europea

Tribunal de Justícia de la Unió Europea a Luxemburg.
Tribunal de Justícia de la Unió Europea a Luxemburg / Reuters

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha declarat il·legal la legislació espanyola que obliga a declarar als residents els béns i drets a l'estranger a través de l'anomenat model 720. Considera que les sancions i multes que imposa són "desproporcionades" i menyscaben la lliure circulació de capitals a la Unió Europea.

La cort europea dona així la raó a la Comissió Europea, que en 2019 va recórrer als tribunals comunitaris després de demanar a Espanya modificar sense èxit una legislació que, al seu judici, imposa sancions “desproporcionades" als qui no fan la declaració o la presenten fora de temps.

La normativa espanyola, que es va introduir per a lluitar contra el frau i l'evasió capitals, exigeix que els contribuents residents en el seu territori notifiquen a Hisenda els actius que posseeixen a l'estranger, com ara propietats, comptes bancaris i actius financers.

No fer-ho o presentar una declaració incorrecta o fora de termini, està castigat amb multes fixes i proporcionals i amb la regularització de l'impost degut per aquests béns, encara que aquests hagen sigut adquirits durant un període ja prescrit.

En la seua sentència, el TJUE considera que aquesta legislació va en contra del dret comunitari i que Espanya ha incomplit amb ella les obligacions que li incumbeixen en virtut del principi de lliure circulació de capitals, ja que les sancions previstes estableixen una diferència de tracte entre els residents a Espanya en funció d'on es localitzen els seus actius.

“Aquesta obligació pot dissuadir els residents d'aquest etat membre d'invertir en altres estats membres, impedir-los fer-lo o limitar les seues possibilitats de fer-ho, i constitueix, per tant, una restricció a la lliure circulació de capitals”, afirma la cort en un comunicat.

També et pot interessar

stats