Juí a la cúpula de la CAM per les dietes il·legals de 600.000 euros de Modesto Crespo

López Abad va elaborar un pla perquè el president cobrara per un suposat treball en Tinser Cartera.

Modesto Crespo, en una foto d'arxiu
Modesto Crespo, en una foto d'arxiu / Europa Press

La cúpula directiva de l’antiga Caixa d’Estalvis del Mediterrani (CAM) es jutja en la secció dècima de l’Audiència Provincial d’Alacant. En la banqueta seuen l’exdirector general, Roberto López Abad, i l’expresident Modesto Crespo, que va cobrar en dos anys 600.000 euros en dietes il·legals. El fiscal anticorrupció demana per als dos quatre anys de presó. També hi estan processats tots els consellers generals de la CAM, per als quals el fiscal sol·licita entre dos i tres anys de presó.

Segons l’escrit de l’acusació pública, al final del 2009, l’exdirector general Roberto López Abad va elaborar un pla per a "burlar la prohibició" de la CAM, que establia que els càrrecs de conseller general o president tindrien "caràcter honorífic i gratuït", i no podrien originar percepcions diferents de les dietes per assistència i despeses de desplaçament que aprovara l’assemblea general.

Per a poder pagar a Modesto Crespo l'altíssima quantitat de 300.000 euros més a l’any, López Abad va proposar a la comissió de retribucions de la CAM que en la societat Tinser Cartera SL, participada al 100% per la CAM, es constituïra un consell d’administració i s'hi nomenara president Modesto Crespo. Proposta que aprovaren, com també ho va fer el consell d’administració, que va acordar per unanimitat el pagament dels 300.000 euros anuals, abonats mitjançant quatre bons trimestrals i amb caràcter retroactiu.

 El fiscal assenyala que Modesto Crespo no va participar mai en l’administració o gestió de Tinser Cartera SL i afirma que, encara que la seua dedicació "va ser inexistent", en qualsevol cas era "gratuïta per disposició legal".

 El fiscal ha qualificat aquests fets de delicte d’apropiació indeguda agreujada i, alternativament, d'un delicte societari d’administració deslleial. Considera l’acusat Roberto López Abad, inductor i cooperador necessari. Els consellers generals n'estan considerats autors i es demana per a ells condemnes que oscil·len entre els dos i els tres anys de presó.

A més, l’acusació pública sol·licita al tribunal que tots els acusats indemnitzen conjuntament i solidàriament el Bansabadell Inversió Desenvolupament SA amb la quantitat de 600.000 euros.

Cas d’especial complexitat

 La vista oral està declarada d’especial complexitat. Per això, s’hi han establit 13 sessions. Les de hui dilluns i demà dimarts 15 estan dedicades a qüestions prèvies que plantejaran els advocats de la defensa. El juí continuarà els dies 4, 5, 6, 11, 12, 13, 25, 26 i 27 de juny, i 2 i 3 de juliol.

Aquest cas va ser instruït per l’Audiència Nacional, però es va traslladar al Jutjat d’instrucció número 5 d’Alacant l’any passat i ara serà jutjat per la secció dècima de l’Audiència Provincial.

També et pot interessar

stats