Joan Sanchis, catedràtic de la UV: “L’objectiu de l’economia han de ser les persones, no el creixement”

El director de la Càtedra d’Economia del Bé Comú reclama que es prenguen mesures “ja” per a canviar el model productiu, que pose en valor la sostenibilitat mediambiental i social.

Joan Sanchis en 'À Punt Notícies matí'
Joan Sanchis en 'À Punt Notícies matí'

El moviment va començar a Àustria i Alemanya fa uns anys, i a hores d’ara s’ha estés a altres parts d’Europa, com és el cas d’Espanya i de la Comunitat Valenciana. L’economia del bé comú proposa un canvi de model productiu que pose en el centre el benestar social i mediambiental, sense perdre de vista el rendiment econòmic. Així ho ha explicat el director de la càtedra sobre aquesta temàtica de la Universitat de València, Joan Sanchis. 

En declaracions a À Punt Notícies matí, Sanchis ha indicat que “l’objectiu de l’economia han de ser les persones, no el creixement econòmic”. En aquest sentit, ha posat com a exemple companyies europees que segons el catedràtic d’Organització d’Empreses de la Universitat de València, “mostren que és possible”. Així mateix també ha posat com exemples la Comunitat Valenciana, com ara l’empresa de cartonatges La Plana.

“Es creu que per a generar valor social i mediambiental s’ha de sacrificar el benefici econòmic, però no és cert. Tindre en compte aquests aspectes reforça el valor econòmic”, ha assegurat Sanchis. Per aquest motiu ha reclamat que es posen ja en marxa mesures que contribuïsquen al canvi de model productiu. En el cas de la Comunitat Valenciana, valora els passos donats en aquest àmbit per la Generalitat però convida a “anar més enllà”.

“Una altra banca és possible”

Un altre aspecte que el director de la Càtedra d’Economia del Bé Comú de la UV ha posat sobre la taula és el de les entitats bancàries. Des del seu punt de vista, “una altra banca és possible”, però per a aconseguir-ho “cal finançament”. En aquest sentit, Sanchis ha apostat per una banca sostenible i ètica, que estiga arrelada al territori, i creu que amb aquest sistema, “les conseqüències de la crisi econòmica haurien sigut molt menors”.

També et pot interessar

stats