Joan Ribó reclama que l'Estat assumisca el total del deute del Consorci València 2007

El govern de Sánchez es compromet a condonar els 350 milions d'euros que l'ICO va prestar per a les obres de la Copa de l'Amèrica.

Edifici Veles e Vents a la Marina de València
Edifici Veles e Vents a la Marina de València

L’assumpció del deute del Consorci València 2007 ha sigut una reivindicació històrica per part de les institucions valencianes. Demanaven el mateix tracte que havien rebut altres ciutats organitzadores de grans esdeveniments com ara Barcelona, Sevilla o Saragossa.

Ara, l’Estat es compromet a condonar 350 milions d’euros del deute acumulat pel Consorci format pel Govern d’Espanya, la Generalitat i l'Ajuntament de València. Una quantitat que correspon al préstec de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) per a les obres de la Copa de l’Amèrica.

El Consell ha obtingut el compromís del Ministeri d’Hisenda a canvi del vot a favor de la Generalitat en el Consell de Política Fiscal i Financera, on s’ha aprovat la senda de dèficit que ha proposat el govern de Pedro Sánchez fins al 2021.

Un acord que salda un deute històric amb la Comunitat Valenciana, segons el president de la Generalitat, Ximo Puig. “Un pas de gegant, però insuficient”, segons l’alcalde de València, Joan Ribó, que reclama que el govern de Sánchez es faça càrrec del total del deute, valorat en 460 milions d’euros.

El deute pendent

El primer edil ha dit que els diners cobreixen el 77% del deute. Queden uns altres 16 milions de l'ICO i al voltant de 18 que s'han de pagar a l'Autoritat Portuària. A més, queda pendent un deute de 67 milions, 61 dels quals corresponen a un fons oportunista nord-americà; i 6, al Banc de Santander. Es tracta d'una quantitat que no està avalada per l'Estat i a què, per tant, hauran de fer front les tres administracions que formen el Consorci València 2007.

No obstant això, el Consorci assegura que té capacitat per a assumir-los. De fet, el director, Vicente Llorens, ha valorat positivament l’acord: “demostra la solvència d'este projecte i la viabilitat del pla estratègic per a la Marina”.

En els últims dos anys, i després de pèrdues contínues, la Marina ha incrementat un 62% els ingressos.

També et pot interessar

stats