Isaura Navarro: “Soc plenament conscient de la necessitat d’incrementar l’indemnització als afectats per la xilel·la”

Sis anys després de la primera detecció, només 50 agricultors han demanat ajudes per a la replantació

Xylella 2: del conflicte al futur agrari de la zona
12 d'abril 2073 - 15:31

La Xylella fastidiosa es va detectar als camps valencians l’any 2017. Sis anys després, i amb més de 187.000 ametlers destruïts, els productors de les comarques de la Marina, l'Alcoià i el Comtat, que ho han perdut pràcticament tot, demanen a la conselleria d’Agricultura més investigació i ajudes per a refer-se de la desfeta causada pel bacteri. 

Donar a un agricultor mínim 13 euros, màxim 28 euros per arbre destruït, i ja està és deixar-lo un poc en la ruïna Teresa Alemany - ASAJA Alacant

Teresa Alemany ha sigut durant aquests anys una de les principals veus en contra del protocol d’erradicació que la Generalitat ha aplicat en els camps infectats seguint directrius europees. Ella treballa per a Asaja d’Alacant, la principal associació agrària en les comarques afectades per la xilel·la. 

“Donar a un agricultor mínim 13 euros, màxim 28 euros per arbre destruït, i ja està és deixar-lo un poc en la ruïna”, protesta Alemany, qui també denuncia que només 50 agricultors han demanat ajudes per a la replantació en els camps arrasats per un estricte protocol d’erradicació. 

La consellera d’Agricultura, Isaura Navarro, reconeix a À Punt està especialment sensibilitzada amb la situació en què han quedat les famílies que han perdut els seus ametlers. “Soc d’una zona afectada del Comtat, i soc plenament conscient de la necessitat que s’incrementara aquesta indemnització” admet Navarro. “De fet, el que plantege és que la replantació l’hauríem de fer des de l’administració amb finançament europeu”. La iniciativa es correspon a una de les demandes dels agricultors, que destaquen que, a més de les traves burocràtiques, les iniciatives de replantació fracassen per la incertesa i per la falta de relleu generacional al camp.

L'equip digital d'À Punt Mèdia fa un recorregut pels sis anys de lluita contra el bacteri amb el reportatge multimèdia Xilel·la: la mort daurada de l'ametler.

També et pot interessar

stats