Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

La inflació valenciana escala fins al 2,6% el juny per l'encariment de carburants i aliments

La taxa interanual s'accelera quatre dècimes l'últim mes, mentre que la subjacent es queda en el 2,5%

Una gasolinera a la localitat de la Nucia (Marina Baixa) / Shutterstock

L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha revisat a l'alça l'índex de preus al consum (IPC) de juny, que a la Comunitat Valenciana creix quatre dècimes des del maig en taxa interanual. La inflació s'accelera a tot Espanya i tanca el sext mes del 2025 en el 2,3%, però en l'autonomia la variació estira l'índex fins al 2,6%, tres dècimes superior que la mitjana estatal. L'ens estadístic atribuïx este repunt generalitzat, que pren com a referència temporal els últims dotze mesos, a l'encariment dels carburants per a vehicles, coincidint amb l'operació eixida de l'estiu i en línia amb l'augment del preu del petroli en els mercats internacionals. També ens costen més el gas i alguns productes de la cistella d'aliments; principalment la carn, el peix i el marisc.

Des de fa uns mesos, l'evolució dels preus ací es troba immersa en una dinàmica de pic de serra, amb pujades i baixades lleus que se succeïxen alternativament, sempre per davall de l'entorn del 3%. Alhora, però, s'allunya de l'objectiu del 2% que marca el Banc Central Europeu per al mitjà termini. Encara que al juny la taxa interanual es queda per damunt de la mitjana espanyola, no som el territori que té la inflació més elevada, ja que les Balears i el País Basc encapçalen el rànquing, ambdós amb un 2,8%. Tampoc arrosseguem l'increment més alt este mes, que se l'emporta Cantàbria (set dècimes).

Veure més
Veure més

Les dades remeses per l'INE este dimarts confirmen també que la taxa d'inflació subjacent torna a avançar lleugerament fins al 2,5%. Este paràmetre, que exclou del càlcul els aliments frescos i els productes energètics perquè són massa volàtils, s'incrementa una dècima des del maig, però torna a quedar per davall de la taxa d'evolució dels preus generals. I en termes mensuals, la inflació en l'autonomia ha augmentat un 0,8%.

A pesar del repunt, el Ministeri d'Economia valora positivament les dades d'inflació i ha destacat la tendència a l'estabilització de la inflació entorn del nivell de referència de l'autoritat monetària europea. “Espanya continua amb una situació d'estabilitat i moderació de preus que, al costat dels augments salarials, permet que les llars continuen guanyant poder adquisitiu, conjugant-se amb unes perspectives de creixement econòmic per damunt de les principals economies europees”, ha afirmat en un comunicat.

S'abaratix l'oli d'oliva

Les dades desgranades per l'organisme estadístic constaten que, una vegada més, la pujada més gran dels preus a la Comunitat Valenciana des del juny del 2024 és en el grup de la vivenda, que engloba els subministraments energètics com ara la llum, el gas i altres combustibles. Este conjunt de productes i servicis és un 5,7% més car que fa un any i s'ha incrementat quatre dècimes en comparació amb la taxa interanual anotada al maig. També contribueix a l'encariment de la vida un altre bloc recurrent, el de restaurants i hotels (+4,7%), després d'augmentar una dècima interanual des del maig. L'evolució del preu dels llegums i hortalisses, menor ara que fa un any, està també darrere de l'encariment general de l'alimentació, que situa la taxa interanual d'IPC en el 3,1%, la més elevada en un any.

D'acord amb l'estadística, l'oli d'oliva és el component de la cistella de la compra que més retalla el preu en l'últim any i, de fet, ha marcat en juny el descens més acusat de la sèrie (-45,7%). Tot i això, l'INE recalca que si s'obri el focus fins al gener del 2021, manté encara un augment acumulat del 58,1%. Altres articles alimentaris que cauen en preu són el sucre (-19,3%), el iogurt (-3,1%), productes a base de cereals (-2,1%), la pizza i la quiche (-1,8%), i les salses i condiments (-1,6%). Quant als que s'encarixen respecte del mateix mes del 2024 destaquen el xocolate (+21,6%), el café (+19,8%), altres olis (+18,7%), els ous (+18%), la carn de boví (+14,5%), el cacau (+13,1%), fruites fresques o refrigerades (+12,6%) i la carn d'oví i caprí (+12,2%).

La invasió russa d'Ucraïna i la crisi energètica derivada del conflicte ja van disparar els preus fins a nivells inèdits en dècades, amb una inflació que va superar folgadament el 10% en el moment més àlgid. Ara, el focus s'ha traslladat també a les tensions creixents en el Pròxim Orient, un dels epicentres de la producció de petroli, amb l'escalada d'hostilitats entre Israel i l'Iran.

També et pot interessar

Veure totes les activitats