La inflació puja quatre dècimes i es manté en el 3% interanual al juny a la Comunitat Valenciana

Electricitat i alimentació mantenen l'IPC interanual del 2,7% al juny a Espanya, el més elevat des de febrer de 2017

Subestació elèctrica en una imatge d'arxiu
Subestació elèctrica en una imatge d'arxiu / Shutterstock

L'índex de preus del consum (IPC) a la Comunitat Valenciana ha pujat quatre dècimes al juny respecte a maig i la taxa interanual de juny se situa en el 3%, la mateixa que al maig, segons dades fetes públiques aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Els preus han pujat al juny en totes les comunitats autònomes, però per damunt ho ha fet en set d'elles, entre les quals destaca Cantàbria (amb un augment de quatre dècimes), mentre que s'ha mantingut en altres set i ha disminuït en tres, principalment a Múrcia (dues dècimes menys). La Comunitat Valenciana és la huitena comunitat autònoma amb la taxa interanual més alta.

En el conjunt d'Espanya, la inflació ha pujat cinc dècimes al juny en relació amb el mes de maig i la taxa de variació anual també és la mateixa que el mes anterior, del 2,7%, a causa dels preus de l'electricitat i dels aliments. És la taxa interanual més elevada des de febrer de 2017

L'índex de preus de consum (IPC), l'increment del qual és una dècima superior a l'avançat fa quinze dies, s'ha vist sostingut pel grup de l'habitatge, que ha elevat els seus preus fins al 10,9%, cinc dècimes més que el mes anterior, a causa de l'encariment de l'electricitat.

També han tirat cap a dalt la inflació els aliments i begudes no alcohòliques fins a l'1,1%, tres dècimes per damunt de maig, un comportament en el qual destaca l'encariment dels olis i greixos, carn, llet, formatge i ous, que es van abaratir l'any passat. Dins d'aquesta partida, també ha influït, encara que en sentit contrari, les fruites, els preus de les quals han augmentat menys que l'any passat, i els llegums i hortalisses, que s'han abaratit més que el juny de 2020.

Baixen els preus de l'oci i la cultura

De la baixada de la inflació han estirat l'oci i la cultura, els preus de la qual han caigut el 0,8%, pel menor encariment dels paquets turístics; així com el transport, que ha augmentat el 8,9% (cinc dècimes menys), també perquè els preus dels carburants i lubrificants han pujat menys que un any abans.

En termes mensuals, l'IPC s'ha situat al juny en el 0,5%, també la mateixa taxa que al maig, a causa de l'habitatge (2,1%) per l'electricitat i el gasoil, el transport (1,1%) pels carburants i lubrificants, i dels hotels, cafés i restaurants (0,5%) pels serveis d'allotjament i restauració.

També et pot interessar

stats