La inflació interanual repunta nou dècimes en setembre a la Comunitat Valenciana i se situa en el 3,5%

L'augment de l'IPC es deu principalment a la pujada de l'electricitat i dels carburants i lubrificants per a vehicles personals. El preu dels aliments manté el seu creixement en el 10,7% al nostre territori

En el cas dels preus dels aliments, la seua taxa interanual es manté sense canvis al setembre en el 10,5%
En el cas dels preus dels aliments, la seua taxa interanual es manté sense canvis al setembre en el 10,5% / Europa Press

Repunta de nou la inflació. L'índex de preus de consum (IPC) a la Comunitat Valenciana ha elevat nou dècimes la seua taxa interanual al setembre, fins al 3,5%, mentre la taxa intermensual ha augmentat a penes un 0,1%, segons dades fetes públiques aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En el conjunt d'Espanya, l'IPC augmenta un 0,2% amb relació al mes anterior i eleva nou dècimes també la seua taxa interanual, fins al 3,5%, degut, principalment, a la pujada dels preus de l'electricitat i dels carburants i lubrificants per a vehicles personals.

La inflació encadena tres mesos consecutius d'ascensos després que al juliol i agost pujara quatre i tres dècimes, respectivament.

Enfront de l'encariment de l'electricitat i dels carburants, l'INE destaca que els preus dels paquets turístics han baixat en setembre més que en el mateix mes de 2022. Al mateix temps els preus del vestit i el calçat han pujat menys que un any abans amb l'entrada de la nova temporada tardor-hivern.

En el cas dels preus dels aliments i les begudes no alcohòliques, la seua taxa interanual es manté sense canvis al setembre en el 10,7% a la Comunitat Valenciana.

La inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) ha baixat tres dècimes en setembre, fins al 5,8%, situant-se 2,3 punts per damunt de l'IPC general. El Ministeri d'Assumptes Econòmics ha destacat que aquesta taxa del 5,8% és la menor des de juny de 2022.

En termes mensuals (setembre sobre agost), l'IPC ha registrat a Espanya un augment del 0,2%, tres dècimes menys del que va pujar el mes anterior. Amb aquest repunt, la inflació encadena quatre mesos consecutius d'alces mensuals.

L'increment mensual de l'IPC al setembre va ser conseqüència de l'encariment dels carburants, de l'electricitat i dels aliments, que van repuntar un 0,5% per l'encariment d'olis i grasses i llegums i hortalisses.

També et pot interessar

stats