La indústria taulellera de Castelló aporta 3.824 milions d'euros a l'economia espanyola, un 2,7% del PIB

Reyes Maroto anuncia el primer esborrany del Pacte Estatal per la Indústria.

Reyes Maroto, Ximo Puig i Vicente Nomdedéu, aquests dilluns a la seu d'Ascer a Castelló de la Plana
Reyes Maroto, Ximo Puig i Vicente Nomdedéu, aquests dilluns a la seu d'Ascer a Castelló de la Plana / À Punt NTC

La patronal ceràmica Ascer fa un pas avant amb la presentació d'un informe sobre l'impacte del sector del taulell en l'economia valenciana i espanyola. L'acte s'ha celebrat a Castelló de la Plana i hi han assistit el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, que ha aprofitat l'ocasió per a anunciar el primer esborrany del Pacte Estatal per la Indústria.

La indústria del taulell, que es concentra a les comarques del nord, reivindica la seua aportació fiscal, laboral i exportadora. L'informe d'Ascer destaca l'impacte del sector en l'economia espanyola, amb un total de 3.824 milions d'euros el 2019, un 2,7% del PIB de l'Estat. Això es tradueix en 42.000 llocs de treballs directes i indirectes a la Comunitat Valenciana. El clúster ceràmic va facturar 5.500 milions el 2019, i això fa que Espanya siga el segon país exportador del món.

El 2020, el sector va tancar l'any amb un creixement de les exportacions del 4,4%, amb un benefici de 3.000 milions d'euros, “la qual cosa demostra la resiliència del sector davant la crisi sanitària global”, segons la ministra. El president d'Ascer, Vicente Nomdedéu, ha afirmat que el clúster ceràmic ha acabat l'any amb resultats “moderadament positius”, encara que les previsions eren superiors als resultats obtinguts. Nomdedéu ha reivindicat un pla industrial i la necessitat de retindre e talent “coste el que coste”.

Per al president Puig, es tracta d'un sector que genera riquesa i benestar social que mereix una política específica. “Europa té una política agrària comuna i ha de tindre una política industrial comuna”, ha dit.

En aquest sentit, la ministra Reyes Maroto ha destacat l'impuls de la indústria ceràmica com una prioritat dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del govern espanyol, i ha anunciat un pas avant del Pacte d'Estat per la Indústria. Maroto ha avançat que el grup de treball creat per a elaborar les bases d'aquest pacte aprovarà aquest dilluns un primer esborrany, que es traslladarà al Fòrum d'Alt Nivell de la Indústria Espanyola perquè s’aprove i es presente als grups parlamentaris. Un dels reptes és una transició ecològica que no afecte la competitivitat.

L'informe sobre les aportacions del taulell es presentarà pròximament a Madrid per a posar en relleu la importància del sector a Espanya i a Europa.

També et pot interessar