La indústria s'endú la pitjor part en el primer any de pandèmia a la Comunitat Valenciana

Malgrat aquesta evolució del sector industrial, el comportament general de les empreses valencianes va ser millor durant el 2020 que al conjunt d'Espanya

Una panoràmica del polígon industrial Juan Carlos I
Una panoràmica del polígon industrial Joan Carles I / Ajuntament d'Almussafes

La indústria és considerada un sector clau en les economies desenvolupades. Genera llocs de treball més estables i millor remunerats, arrossega la innovació tecnològica i també altres activitats econòmiques, com ara serveis. Per això, agents socials i governs de tots els àmbits tracten des de fa anys de revitalitzar un sector que a la Comunitat Valenciana ha anat perdent pes de manera sostinguda. Però en la pandèmia s'ha endut la pitjor part, d'acord amb les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La Comunitat Valenciana va reduir el 2020 en més d'un 2,5% la xifra d'empreses industrials actives, la major reducció de tots els sectors. Un descens, a més, superior al registrat pel conjunt de la indústria espanyola (1,5% menys).

A la Comunitat Valenciana la indústria representa el 6,5% de les empreses autonòmiques, una xifra un punt superior a la del conjunt d'Espanya (5,7%), però per davall de les dades del País Basc (7,5%), La Rioja (9,8%), Navarra (8,6%), Castella-la Manxa (8,6%) o Castella i Lleó (7,1%).

Les dades de l'últim any són agredolces per a la Comunitat Valenciana. Tot i el mal comportament del sector industrial, el teixit productiu va saber aguantar el primer any de pandèmia millor que al conjunt d'Espanya. De fet, la xifra d'empreses actives al conjunt d'Espanya va baixar un 1,1% durant el 2020 mentre que a la Comunitat Valenciana el descens va ser del 0,7%, segons les dades del Directori Central d'Empreses. La Comunitat Valenciana té el 10,9% de les empreses espanyoles.

El desglossament per sectors evidència que la pandèmia va colpejar a totes les activitats, encara que la indústria i el comerç foren les més perjudicades durant el primer any d'aquesta pandèmia. La xifra d'empreses de comerç actives va baixar un 1,6%. Les empreses de la construcció en actiu van baixar un 0,57% i les que s'inclouen dins la consideració de resta de serveis ho van fer un 0,16%.

I per províncies, la de València, que també és la que té més indústries, és la que va viure la major reducció en la xifra d'empreses d'aquest sector actives (0,8%). A Castelló, la dada de negocis industrials en actiu va baixar un 0,4% i a Alacant es va reduir un 0,09%.

També et pot interessar

stats