La incorporació de dones a la direcció de les empreses és bon negoci

Segons una enquesta internacional realitzada per l'OIT, les companyies igualitàries milloren entre un 5% i un 20% els seus beneficis.

VÍDEO | La incorporació de dones a la direcció de les empreses és bon negoci

No només són més igualitàries, sinó que també són més rendibles. Les empreses amb dones en llocs directius obtenen entre un 5% i un 20% més de beneficis, segons un informe que ha publicat l'Organització Internacional del Treball, l'OIT. 

El document recull els resultats de 13.000 enquestes sobre l'impacte de la diversitat de gènere en els alts càrrecs, realitzada a empreses de fins a 70 països diferents. Més del 57% van assenyalar que les seues iniciatives a favor de la diversitat de gènere en la direcció havien millorat el seu rendiment empresarial, i el 74% assegurà haver registrat una pujada en els beneficis d'entre un 5% i un 20%. Més de la meitat, el 54%, també creuen que ha millorat la creativitat i la innovació, i que la iniciativa els ha donat reputació empresarial.  

Un 33% de dones

La fórmula de l'èxit, segons l'anàlisi de l'OIT, és incorporar un mínim de presència femenina en la direcció del 33%. A partir del llindar, comencen a ser visibles tots aquests efectes positius. Ara bé, aquesta circumstància es compleix només en el 60% de les empreses consultades. Una de cada huit empreses tenen consells d'administració en els quals tots els seus integrants són homes, i la direcció executiva, en el 78% de les empreses participants en l'enquesta, la desenvolupa un home.

El mur de vidre i la canonada amb fugides

L'informe emfatitza la necessitat d'adoptar mesures concretes per a augmentar la visibilitat de la dona i facilitar la seua promoció en àmbits empresarials estratègics, i assenyala alguns dels biaixos de la cultura empresarial actual que erigeixen obstacles a la diversitat de gènere en les cúpules directives. El primer d'ells és la mateixa cultura empresarial, que en general exigeix disponibilitat "en tot moment i en qualsevol lloc", i que afecta de forma desproporcionada a la dona, que és habitualment qui més s'implica en les responsabilitats domèstiques i familiars.

L'OIT destaca l'anomenat 'mur de vidre', és a dir, la segregació per gènere en les cúpules directives de les companyies, que tendeix a situar les dones en rols directius de suport (recursos humans o administració, per exemple), mentre que són ells els qui ocupen les àrees estratègiques (com ara la recerca i desenvolupament) i amb, tradicionalment, un major pes en les decisions empresarials. 

L'informe parla també del fenomen 'canonada amb fuites', pel qual la proporció de dones que exerceixen càrrecs directius en l'empresa és cada vegada menor segons pugem en la jerarquia de gestió. Tot i que la tendència està canviant, i des de l'any 2000 la representació de les dones en els equips de direcció ha crescut de forma més o menys constant en les economies avançades, la bretxa de gènere continua situada a l'àmbit global en el 22%. 

L'OIT es basa, finalment, en dades de 186 països per al període 1991-2017 per a posar en relació la integració laboral de la dona amb el desenvolupament del PIB.  

També et pot interessar

stats