Ibèria tanca la compra total d'Air Europa per 500 milions d'euros

L'aerolínia de Globalia ven el 80% restant del capital al hòlding International Airlines Group

Un avió de la flota d'Air Europa
Un avió de la flota d'Air Europa / Toni M. (Shutterstock)

L'espai aeri fa un pas més cap al monopoli. El hòlding International Airlines Group (IAG), al qual pertany Ibèria, British Airways, Vueling, Aer Lingus i Level ha tancat un acord amb Globalia per a comprar-li el 80% restant del capital de l'aerolínia Air Europa.

L'operació s'ha materialitzat després de més de tres anys de negociacions i comporta el pagament de 400 milions d'euros al grup turístic espanyol, propietari fins ara d'Air Europa. IAG, que ja havia adquirit l'agost passat el 20% de l'aerolínia per cent milions d'euros, es converteix així en accionista únic. La quantia total de la transacció ascendeix a 500 milions i la marca Air Europa es mantindrà sota la gestió d'Ibèria quan finalitze la compravenda.

IAG pagarà els primers 200 milions quan reba llum verda de les autoritats de Competència. D'aquest volum, cent milions seran en accions ordinàries del conglomerat i els restants cent, en efectiu.

En un comunicat, la matriu d'Ibèria ha destacat que l'adquisició d'Air Europa és "estratègicament important" i posiciona el grup per a beneficiar-se de les oportunitats de creixement al mercat de Llatinoamèrica i el Carib i augmentar també la connectivitat amb Àsia. El conseller delegat d'IAG, Luis Gallego, ha explicat que amb la compra es reforçarà el hub —centre de distribució del trànsit aeri— per a competir amb els grans d'Europa: Londres-Heathrow, Amsterdam, París - Charles de Gaulle i Frankfurt. Per la seua banda, el conseller delegat d'Air Europa, Jesús Nuño de la Rosa, ha assenyalat que l'acord amb IAG confirma l'èxit del pla dut a terme per a consolidar Air Europa com a referència internacional després de la pandèmia i demostra la viabilitat de l'aerolínia.

La compra ofereix sinergies significatives, que s'assoliran entre el 2026 i el 2028, si es confirma el tancament de l'operació en díhuit mesos. Entre elles, la creació de vincles comercials entre Air Europa i altres companyies operadores d'IAG, a més de la inclusió en els negocis conjunts del grup comprador.

Air Europa opera vols regulars nacionals i internacionals a 36 destinacions, incloses rutes europees i de llarga distància a Amèrica Llatina i el Carib. El 2019 va transportar 13,1 milions de passatgers; el 2020, 4,3; el 2021, cinc milions i el 2022 va duplicar la xifra fins a deu. L'aerolínia disposa d'una flota operativa de 50 aeronaus i quinze en comanda a través d'arrendadors.

També et pot interessar

stats