Iberia planteja un nou ERTO que podria afectar entre 4.000 i 5.000 persones

La companyia assegura que l'activitat es manté un 30% per sota de 2019 per l'alentiment de la recuperació econòmica i les restriccions al turisme  

Els treballadors de l’aerolínia estan convocats a la vaga els dilluns.
Una treballadora d'Iberia amb un avió de l'aerolínia al fons / À Punt NTC

Iberia ha plantejat a les organitzacions sindicals la negociació d'un expedient de regulació temporal d'ocupació per causes organitzatives i productives que podria afectar entre 4.000 i 5.000 treballadors i treballadores, davant la possibilitat que els ERTO per força major no es prorroguen en el sector aeri.

Segons fonts de la companyia, entorn d'un 30% de la plantilla, formada per més de 15.000 persones, podria resultar afectada per aquest expedient temporal. Entre 4.000 i 5.000 treballadors i treballadores que s'afegirien als que estan actualment en ERTO i treballen entorn del 70% del seu horari, i que són entre 4.500 i 4.700.

La companyia pretén tancar la negociació abans de fi de mes, que és quan vencen els ERTO per força major acordats per govern i agents socials.

La companyia argumenta que l'alentiment de la recuperació econòmica i les restriccions al turisme amb els Estats Units i Amèrica Llatina mantenen l'activitat entre un 30% i un 35% per davall dels nivells de 2019.

Per aquests motius considera "imprescindible" que en la negociació vigent sobre la pròrroga dels ERTO s'incloga el sector aeri per a salvaguardar l'ocupació. La companyia "necessita continuar aplicant mesures d'ajust, i així li ho van fer saber divendres als sindicats", assenyala el comunicat.

Les converses sobre aquest ERTO s'iniciarien "sense perjuí de les decisions que puga adoptar Iberia respecte als ERTO de força major, una vegada que es conega el resultat de la negociació que s'està portant en el si del diàleg social".

Els ERTO de força major, afig la nota, han sigut una eina "fonamental per a salvaguardar l'ocupació durant la pitjor crisi de l'aviació, i són els que actualment s'apliquen a tot el sector turístic a Espanya i, en l'actualitat, s'estan aplicant en l'aerolínia també.

També et pot interessar

stats