Iberia comprarà Air Europa per 500 milions, la meitat de la taxació inicial

La companyia pagarà l'operació d'ací a sis anys, quan preveu que el mercat s'haurà recuperat.

Un avió d'Air Europa aterra a l'aeroport de Madrid-Barajas en ple temporal de neu
Un avió d'Air Europa aterra a l'aeroport de Madrid-Barajas en ple temporal de neu / Jesús Hellín (Europa Press)

Iberia ha pactat amb Globalia la compra d'Air Europa per 500 milions d'euros, la meitat dels 1.000 milions previstos inicialment, i pagar la factura en els sis anys posteriors al tancament de l'operació.

L'acord, que modifica el pacte inicial de compra formalitzat el novembre de 2019, podria tancar-se el segon semestre de 2021, segons ha detallat la companyia en un comunicat. Iberia justifica els canvis en l'operació en la necessitat d'adaptar-la a "la realitat actual de la companyia i del mercat".

El conseller delegat d'IAG –el hòlding a què pertany Iberia– Luis Gallego justifica l'ajornament del pagament en la necessitat de concentrar el múscul financer de la companyia en "els compromisos financers adquirits durant la pandèmia, com els crèdits ICO i les ajudes concedides per l'Estat a Air Europa". I estima que d'ací a sis anys, quan es comence a liquidar la transacció "el mercat s'haurà recuperat".

Per la seua banda, Javier Hidalgo, conseller delegat de Globalia, ha descartat que l'acord de compra beneficia les dues parts i alhora la posició estratègica de Madrid com a centre d'operacions aeronàutiques. Segons el comunicat conjunt de les companyies, això permetrà que Iberia, "puga expandir-se i competir millor amb els seus equivalents europeus, que han rebut ajudes de milers de milions dels seus respectius governs".

El rescat d'Air Europa, en el rerefons de l'operació

L'acord es produeix després que el fons de rescat d'empreses estratègiques solvents afectades per la pandèmia, gestionat per la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), aprovara sanejar Air Europa injectant-li 475 milions. Aquest rescat amb fons públics, a l'octubre de 2020, va ser la primera operació finançada pel fons del SEPI, que està dotat amb 10.000 milions i s'havia pensat per a empreses solvents i estratègiques de l'economia espanyola que estigueren en risc de fallida a causa de la pandèmia.

Precisament, la viabilitat de l'acord depén de resoldre amb el SEPI les condicions no financeres associades al suport financer proporcionat, i a l'aprovació de l'operació per les autoritats comunitàries.

També et pot interessar

stats