Més de huit milions de treballadors van estar parats a l'abril

Segons Fedea, el coronavirus va deixar una taxa d'atur efectiva del 36,4% en el quart mes de l'any.

Una dona amb mascareta passa davant d'una oficina de l'atur, en una imatge d'arxiu
Una dona amb mascareta passa davant d'una oficina de l'atur, en una imatge d'arxiu / JuanJo Martín (Efe)

Vora 8,4 milions de persones en actiu no van treballar a l'abril, segons els càlculs de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea). Aquesta xifra inclou parats registrats, afectats per ERTO i beneficiaris de la prestació per cessament involuntari d'activitat durant la pandèmia de Covid-19.

En dos mesos s'han sumat al col·lectiu d'aturats més de 5 milions de persones, la qual cosa, amb una població activa de 23 milions, deixa la taxa d'atur efectiva en el 36,4%. Fedea qualifica aquesta xifra d’“extremadament preocupant si persisteix algunes setmanes més” i assegura que “es traduirà en un dramàtic deteriorament dels comptes públics”.

Així mateix, recorda que els 3,4 milions d'afectats per ERTO a l'abril equivalen a totes les persones que es van trobar en aquesta situació des del 1992 fins a l'inici d'aquest exercici. L'entitat creu que l'acord assolit entre el govern espanyol i els agents socials per a estendre aquests expedients fins al 30 de juny ja hauria d'haver fixat els criteris per als sectors que els puguen necessitar més enllà d'aquesta data. També sostenen que s’hauria d'eliminar l'obligació de mantindre l'ocupació per sis mesos perquè pot posar en perill la viabilitat de moltes empreses.

D'altra banda, Fedea sol·licita retocar el disseny del nou fons d'ajudes a les comunitats autònomes. Així, proposa que una part significativa del fons prenga la forma de crèdits en comptes d'ajudes no reembossables i que el tercer tram es repartisca amb la finalitat de millorar el finançament per habitant ajustat de les comunitats que estan actualment per davall de la mitjana estatal.

També et pot interessar

stats