Hosbec demana al Consell 300 milions d'euros del fons Covid-19 per al rescat del sector hoteler

La patronal avisa que el tancament afectarà el 80% dels hotels i les ocupacions mitjanes cauran per davall del 20% per als oberts.

Hotel Benidorm
Un hotel de Benidorm amb les llums enceses / Facebook: @visitbenidorm

La patronal hotelera Hosbec ha demanat al Consell que destine 300 milions d'euros del Fons Covid-19 al rescat del sector hoteler, ja que ha assegurat que el retard en la vacunació i l'absència d'un pla per a reactivar la mobilitat "estan llastant les pèrdues del sector molt per damunt de les previsions realitzades". La Comunitat Valenciana ha rebut 647 milions a càrrec d'aquest fons per part del govern d'Espanya.

En una carta remesa al president de la Generalitat, Ximo Puig, aquesta associació valora en 300 milions la quantitat necessària per a fer front a les "incalculables" pèrdues que està patint el sector. Són 200 milions d'euros que ja es contemplaven en la primera proposta feta per Hosbec per a pal·liar pèrdues de 2020 i 100 milions d'euros addicionals que correspondrien a les pèrdues del primer semestre de 2021, "tenint en compte que no s'ha reactivat la mobilitat ni nacional ni internacional ni existeix cap pla per a fer-ho en el curt o mitjà termini".

El president d'Hosbec, Toni Mayor, ha destacat que, "en aquests moments, la indústria hotelera i de l'allotjament turístic és de les poques àrees d'activitat que està quasi totalment paralitzada pels efectes de la Covid-19".

El 40% de la planta hotelera està tancada des de fa 12 mesos

En aquest sentit, exposa que, mentre que altres sectors han pogut obrir i començar a treballar, encara que siga parcialment, "el 40 per cent de la planta hotelera està tancada des de fa 12 mesos", encara que les pèrdues van començar a generar-se molt abans amb les múltiples cancel·lacions.

Per a aquesta associació, "ha arribat el moment de l'acció perquè si es fa, les conseqüències seran irreparables. A més, les perspectives no són gens favorables per a les pròximes setmanes i fins i tot mesos, amb una vacunació a un ritme "frustrantment lent i amb una amenaça de quarta onada de contagis que poc tindrà a veure amb l'activitat turística, però que ens condemnarà a mantindre les empreses tancades".

Pla de rescat

En aquesta línia, reclama que s'apliquen "criteris de justícia per a ajudar als que de veritat estan tenint pèrdues" i sosté que el pla de rescat "s'hauria d'aplicar a les empreses hoteleres i d'allotjament viables que justifiquen una caiguda de vendes superior al 50% respecte a 2019. Segons diuen, hauria de cobrir el pagament entre el 60-80% de les despeses que s'han hagut d'assumir de manera ineludible durant els últims dotze mesos i fins al moment en què es puga reprendre l'activitat turística sense restriccions.

En l'actualitat l'activitat hotelera és "molt residual" a la Comunitat Valenciana perquè, segons les seues dades, "a penes està oberta durant aquesta setmana el 30% de l'oferta i es treballa amb ràtios d'ocupació molt baixos, que no superaran el 50% de mitjana durant la Setmana Santa". Fora d'aquest període vacacional, adverteix que les dades són "molt més desoladores", ja que apunta que el tancament afectarà el 80% dels hotels i les ocupacions mitjanes cauran per davall del 20% en el que queden oberts.

També et pot interessar

stats