Hisenda rectifica el pressupost d'Igualtat després del malestar d'Oltra

L'oposició critica que el Botànic es baralle "per l'últim cèntim", mentre que els socis lleven importància a la polèmica.

Oltra i Soler, en una imatge d'arxiu
Oltra i Soler, en una imatge d'arxiu / Europa Press

La Conselleria d'Hisenda ha presentat aquest dimecres al registre de les Corts una "correcció d'errors" dels pressupostos de la vicepresidència i Conselleria d'Igualtat per a 2021. El gabinet que encapçala Vicent Soler explica que aquestes errades s'han motivat per "disfuncions" produïdes en l'enregistrament dels comptes que ha elaborat el departament de Mónica Oltra.

L'escrit remés a la mesa de les Corts, de 199 pàgines, arriba immediatament després que Igualtat ha acusat Hisenda de modificar les partides del pressupost i restar-li 21 milions d'euros. L'equip d'Oltra assegura que els comptes enviats per Hisenda al parlament valencià no tenen res a veure amb el que va aprovar el ple del Consell.

La polèmica ha generat discrepàncies entre les dues conselleries fins al punt que la vicepresidenta ha demanat ajornar la presentació dels comptes del seu departament a les Corts, una compareixença prevista per a aquest dimecres, que finalment ha quedat ajornada a divendres. El desacord també ha generat el malestar en Unides Podem, socis del Consell.

El conseller Soler ha afirmat que lamenta "profundament" el que qualifica d'"incidència puntual", i insisteix que el d'enguany és "el millor pressupost de la història de la Generalitat, amb una gran sensibilitat social", i que busca lluitar contra la pandèmia. Fonts d'Igualtat han assenyalat que aquesta correcció d'errors permet esmenar la proposta "unilateral" que Hisenda va publicar i va enviar a la cambra, i que Soler s'ha compromés que els 21 milions que falten s'incloguen en el primer trimestre de 2021 mitjançant modificacions de crèdit.

El síndic del PSPV, Manolo Mata, també ha demanat "perdó" per aquest "caos". Al seu parer, el malentés s'ha magnificat, perquè la polèmica es refereix al "0,08% del pressupost" i es corregirà. Ha lamentat que es projecte una "ombra" sobre "els millors pressupostos de la història".

En Compromís insisteixen que hi ha hagut un "inconvenient o error" en els comptes, perquè no es corresponen amb allò que es va pactar en la comissió delegada. La diputada Aitana Mas assegura que hi ha "una incongruència" entre els acords i el que s'expressa en el projecte de llei, que s'ha de "rectificar". Ha admés que en la formació valencianista "sorprén profundament" el que ha ocorregut, però descarta que supose cap "escull" per a aprovar els pressupostos.

La síndica d'Unides Podem, Naiara Davó, per la seua banda, ha llevat importància a les discrepàncies i ha assenyalat que en un govern de coalició sempre hi ha punts de vista diferents. Tenint uns pressupostos expansius per a 2021, ha dit, no s'hauria d'estar parlant de si Oltra compareix o no.

En el PP qualifiquen la polèmica de "vergonyant". El diputat Rubén Ibáñez ha criticat que, mentre la Comunitat Valenciana està en "màxims d'alerta sanitària" i amb l'economia "per terra", el Consell es dedique a "renyines de poder" i a "barallar-se per l'últim cèntim" dels comptes. El diputat Tony Woodward, de Ciutadans, ha criticat que es retarde la compareixença d'Oltra, malgrat que ja s'han presentat els pressupostos, i ha qualificat d'"espectacle" que el Botànic faça una "esmena de totalitat" al projecte. La diputada de Vox Llanos Massó ha lamentat, finalment, que els socis del Botànic es dediquen a "fer-se paranys els uns als altres", i ha indicat que la formació estarà molt pendent de com es fa la modificació i de si es compleix el reglament.

També et pot interessar

stats