Hisenda presentarà al novembre una proposta de finançament autonòmic

Montero plantejarà una harmonització fiscal per a "atenuar situacions de dúmping entre les autonomies.

La portaveu del govern espanyol i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en roda de premsa
La portaveu del govern espanyol i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en roda de premsa / Eduardo Parra (Europa Press)

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, s'ha compromés a fer que estiga disponible al novembre "un primer esquelet" de la reforma del sistema de finançament autonòmic i local amb l'objectiu que siga aprovat en l'actual legislatura. A més, ha avançat que en el debat plantejarà una harmonització fiscal per a "atenuar situacions de dúmping entre les autonomies.

Montero ha dit que aquesta reforma és un dels objectius prioritaris del Ministeri d'Hisenda. Així, ha apuntat que s'obrirà "de manera immediata" el debat i en paral·lel, es treballarà en la modificació del finançament local.

La reforma del sistema de finançament autonòmic és una reclamació permanent de la Comunitat Valenciana. L'actual fórmula és de l'any 2009 i la reforma hauria d’haver-se aprovat en 2014, però la crisi econòmica i la falta d'acord polític han impedit fins ara abordar aquesta qüestió.

Montero ha explicat que iniciarà en breu els contactes amb els grups parlamentaris per a buscar "el major consens" i que continuarà la negociació en el Consell de Política Fiscal i Financera amb les autonomies.

Posar fi al dúmping entre autonomies

D'altra banda, el govern espanyol vol introduir una harmonització dels impostos cedits a les comunitats autònomes, de manera que es garantisca l'autonomia fiscal però que "s'atenuen les situacions de competència deslleial entre els territoris amb desigual punt de partida".

També et pot interessar

stats