Hisenda investiga per frau fiscal huit empreses de material de construcció a la Comunitat Valenciana

L'Agència Tributària llança una operació coordinada en tot Espanya i posa davall de la lupa una setantena de societats amb una facturació de 280 milions el 2021

Delegació de l'Agència Tributària a Madrid en una imatge d'arxiu
Delegació de l'Agència Tributària a Madrid, en una imatge d'arxiu / Efe

L'Agència Tributària (AEAT) ha llançat una operació antifrau a escala estatal centrada en el sector de la venda de material de construcció. En total, s'investiguen una setantena d'empreses en catorze comunitats autònomes, de les quals huit estan a la Comunitat Valenciana. 

El dispositiu, batejat amb el nom Argamasa, va començar dimecres i hi treballen vora 300 funcionaris de tot el país. La lupa d'Hisenda està posada en 74 societats i 25 persones físiques vinculades (socis, administradors i membres de l'entorn familiar), ha puntualitzat l'AEAT en un comunicat aquest dijous. 

Fins ara s'han dut a terme inspeccions en 71 locals repartits per Espanya. Dels huit ubicats en terres valencianes, tres estan a la província de València, tres a la d'Alacant i els dos restants, a Castelló. No han transcendit les comarques a què pertanyen. 

Aquest operatiu contra el frau fiscal, coordinat pel departament d'inspecció de l'Agència Tributària, va començar arran de la detecció d'indicis d'economia submergida en el sector de la construcció i les reformes. El personal tècnic va identificar signes externs de riquesa no justificats en les persones físiques associades amb les empreses sospitoses. És a dir, que els guanys que declaraven els propietaris no quadraven amb els reportats per les societats, cosa que els va dur a pensar que hi havia ocultació d'ingressos. Però, a més, van adonar-se que els marges de benefici en companyies afectades eren sensiblement inferiors als del sector.

Les societats que investiga Hisenda es dediquen fonamentalment a la venda de material de construcció. Per aquesta activitat han incrementat la facturació en els últims anys fins a assolir el 2021 un import de vora 280 milions d'euros però, a pesar d'això, els marges nets es quedaven lleugerament per davall dels de la resta del sector. Un camp de mercat "amb escàs ús de pagament a través de targetes", només el 8% de la facturació, remarca l'AEAT. 

També et pot interessar

stats