Els hipotecats van ser els que més van estalviar durant la crisi

Davant de la incertesa laboral, les famílies amb préstecs hipotecaris van reduir la despesa, segons un estudi del Banc d’Espanya.

Les obligacions de les hipoteques van provocar un augment de l'estalvi durant la crisi
Les obligacions de les hipoteques van provocar un augment de l'estalvi durant la crisi / Europa Press

Els propietaris d'un habitatge amb hipoteca van ser dels que més van estalviar durant la crisi econòmica, entre 2007 i 2013, segons les dades del Banc d’Espanya. Posteriorment, quan es va iniciar la recuperació econòmica, de 2013 a 2016, l’índex d’estalvi es va reduir en dos punts.

Aquesta dada evidencia la preocupació dels usuaris espanyols. Els propietaris amb deutes hipotecaris pendents van suposar el 68% de l'augment de l’estalvi durant els anys de recessió econòmica, mentre que els usuaris sense préstecs o que vivien de lloguer van dedicar menor import a l’estalvi. El Banc d’Espanya ha arribat a aquesta conclusió després d’analitzar les contribucions de diversos grups de població a l'augment de la taxa d'estalvi durant la crisi, atenent el règim de tinença d'habitatge.

D’acord amb el banc central nacional, els clients hipotecats, davant del risc d’una possible caiguda de la renda, que impedira el pagament de la hipoteca, “van ajustar proporcionalment més la seua despesa que la resta de llars”. Pel que fa a la franja d’edat, l’estalvi va ser més acusat entre les generacions que tenien menys de 45 anys en 2007 (80%), que van tindre també algun pes en la caiguda de l'estalvi entre 2013 i 2016 (un 20%), segons recull l’article publicat aquest dilluns pel Banc d’Espanya.

Reflex de la inestabilitat laboral

D’altra banda, el text apunta al tipus de contracte laboral com una de les majors incerteses dels clients que abonaven una hipoteca. En aquest sentit, els treballadors amb un contracte temporal, amb majors possibilitats de ser acomiadats, reflectien aquesta situació en l’estalvi.

Concretament, en funció de les dades del Banc d’Espanya, els treballadors hipotecats, en acostar-se a la fi del contracte temporal, reduïen les seues despeses fins un 8% dos trimestres abans de la conversió, mentre que les incrementaven un 23% entre aquest moment i el trimestre en el qual el contracte es va convertir en indefinit.

No obstant això, durant la crisi, l'estalvi per un motiu de precaució es va observar fins i tot entre els treballadors amb contracte indefinit.

La taxa d'estalvi de les famílies va augmentar des del 5,6% de la renda disponible en 2007 fins a l’11,3% en 2009 per a mantindre’s entorn del 10% en 2010 i 2011, quan va començar a caure fins al 5,9% de tancament de 2018, afegeix l'estudi.

També et pot interessar

stats