Guies turístics sense rutes ni visites

Les últimes mesures restrictives s'han traduït en la cancel·lació de reserves i ha paralitzat l'activitat del sector.

VÍDEO | Guies turístics sense rutes ni visites

Les mesures per a contindre la propagació de la Covid-19 han afectat sobretot el sector turístic. Aquest diumenge se celebra el Dia Internacional dels Guies de Turisme, uns professionals que han vist com les normatives restrictives han afectat la seua activitat.

El president de l'Associació de Guies Oficials de Turisme de la Comunitat Valenciana, Iván Llorca, ha explicat a À Punt que la mesura que més els ha afectat ha sigut el tancament perimetral, ja que ha impedit fixar les reserves a mitjà i llarg termini. "El turisme funciona per reserves i, si no les podem assegurar, no tenim futur", ha remarcat Llorca. D'aquesta manera, les contínues normatives al llarg de tota la pandèmia han perjudicat aquests professionals, ja que han dificultat poder planificar visites amb els turistes.

Així, des que va entrar en vigor la darrera normativa per a frenar l'avanç de la pandèmia al nostre territori, el 25 de gener, i que s'allargarà fins al pròxim 1 de març, pràcticament la totalitat de l'activitat dels guies turístics s'ha paralitzat. Entre aquestes mesures es troba el tancament perimetral de les grans ciutats durant el cap de setmana. A més, Llorca ha explicat que "com a professionals, podem crear grups de fins a quinze persones, però no ho fem per una qüestió ètica", ja que actualment les mesures impedeixen les reunions de més de dues persones al carrer, ha puntualitzat Llorca.

Des de l'associació demanen que a partir de l'1 de març es reduïsquen progressivament les restriccions de la mobilitat, cosa que els permeta fer una previsió per a la pròxima temporada.

La Comunitat Valenciana perd vora un 73% de turistes estrangers

Durant el 2020, l'impacte de les restriccions de mobilitat en el sector del turisme ha sigut notable. En els primers onze mesos de l'any passat només van arribar a la Comunitat Valenciana 54.000 turistes estrangers, el que suposa una reducció de fins al 90% respecte del mateix mes de l'any passat.

A més, les xifres acumulades deixen un registre total d'uns 2,5 milions de turistes estrangers al llarg d'aquests onze mesos, un 72,7% menys que en el mateix període de 2019.

Díhuit milions d'euros en ajudes al sector turístic

Aquesta mateixa setmana, el Consell ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) un decret d'ajudes directes a professionals i empreses del sector turístic, que preveuen un mínim de 500 euros i un màxim de 75.000 euros. En total, la iniciativa està dotada amb díhuit milions d'euros i les sol·licituds es poden presentar a partir d'aquest dilluns 22 de febrer fins al 22 de març de manera telemàtica.

Les ajudes són gestionades per Turisme de la Comunitat Valenciana i seran un complement al pla Resistir. Les quanties atorgades dependran del tipus d'establiment.

Per als hotels, l'ajuda varia segons el nombre de places, des dels 2.500 euros als hotels de 50 places fins als 45.000 euros per als hotels de més de 800 places.

D'altra banda, les empreses gestores d'habitatges turístics rebran fins a 1.800 euros d'ajuda, si gestionen més de 500 places; o 1.000 euros, si gestionen menys de 500 places. Els apartaments turístics, els càmpings i les cases rurals també es contemplen dins d'aquest pla.

També et pot interessar

stats