La Guàrdia Civil alerta de fraus que aprofiten la campanya de la renda

L'Oficina de Seguretat de l'Internauta ha detectat casos de phishing i recomana no obrir correus o baixar arxius si es tracta de webs oficials

Una dona realitza la declaració de la renda
Una dona fa la declaració de la renda / Shutterstock

Els estafadors també aprofiten la campanya de la declaració de la renda i la Guàrdia Civil ha alertat dels fraus més habituals que s'han detectat des que va arrancar aquest període el passat dia 6, entre els quals es troba l'habitual phishing, o accés fraudulent a dades privades.

L'institut armat ha publicat en el perfil de Twitter alguns exemples sobre les estratègies que els ciberdelinqüents estan posant en pràctica en aquesta campanya de l'Agència Tributària i en la prevenció de la qual treballa l'Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe).

En el primer frau, els estafadors envien als ciutadans un correu electrònic en el qual es fan passar per Hisenda -suplantació d'identitat comuna en un phishing-, que els informa sobre una suposada devolució d'impostos.

No obstant això, en baixar l'arxiu adjunt en el qual suposadament es recull un comprovant fiscal o de transferència bancària d'aquesta devolució, els ciberdelinqüents aconsegueixen infectar l'ordinador o dispositiu de la víctima.

En altres correus electrònics en els quals també suplanten la identitat de l'Agència Tributària indiquen al destinatari que ha d'efectuar el pagament d'un deute a través d'una web falsa en la qual li sol·liciten les dades personals i bancàries amb la finalitat de sostraure-li-les.

Per a previndre aquest tipus de ciberestafes l'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI) recomana estar alerta en cas de rebre una comunicació suposadament procedent de l'Agència Tributària, especialment durant la campanya de la declaració de la renda, que es prolongarà fins al pròxim 30 de juny.

Així mateix, l'OSI recorda que no s'ha de fer clic sobre enllaços vinculats a aquesta mena de correus o baixar arxius adjunts, més encara si no es té la certesa de tractar-se de llocs web oficials.

En cas d'haver sigut víctimes d'un phishing, el primer que s'ha de fer és ignorar el missatge i eliminar-lo per a posteriorment canviar les contrasenyes, contactar amb el banc per a cancel·lar possibles pagaments fraudulents i posar el cas en coneixement de les forces de seguretat.

També et pot interessar

stats