Les grans organitzacions de consum reclamen que acabe la vaga dels transportistes

Han advertit que el conflicte amenaça ja la producció i que perillen més de 100.000 llocs de treball

Els supermercats limiten la venda d'oli de gira-sol per por al desproveïment
Els supermercats limiten la venda d'oli de gira-sol per por al desproveïment / Susana Argudo

Les organitzacions del gran consum (Aecoc, ACES, Anged, Asedas, Cooperatives Agroalimentàries i FIAB) han qualificat de "màxima urgència" posar fi a les parades del transport, que han qualificat de "problema d'Estat", al mateix temps que han advertit que el conflicte amenaça ja la producció i que perillen més de 100.000 llocs de treball.

Davant d'aquesta situació, la cadena de valor del gran consum –sector primari, indústria i distribució– ha demanat als convocants en un comunicat conjunt que deixen de "coaccionar" la resta de sectors, impedint el desenvolupament de la seua activitat. I han instat també el govern espanyol a "no perdre ni un segon en la concreció del pla d'ajudes al transport".

Els supermercats demanen no acumular aliments

Els supermercats han registrat un increment del consum d'entre el 20 i el 25% en alguns productes en l'última setmana en comparació amb la mateixa setmana de 2021 a causa d'un comportament "anòmal" de sobreaprovisionament, i adverteixen que no és necessari arreplega aliments perquè no hi ha desproveïment.

"No hi ha problemes de proveïment, ni en la producció ni en la distribució, el que hi ha són problemes en el transport" que estan afectant més productes que venen del nord i del sud d'Espanya, com els lactis o determinades fruites, però que poden substituir-se per altres procedents d'altres llocs, encara que aquest reajustament pot alentir l'arribada d'aquests productes, ha ampliat el director de l'Associació de Supermercats de la Comunitat Valenciana (Asucova), Pedro Reig.

La incertesa està darrere d'aquest sobreaprovisionamient i de l'augment de preus, derivat de la guerra a Ucraïna i agreujat per la vaga del transport, que han fet pujar els preus un 5%.

El producte local garanteix el subministrament

Per contra, els productes frescos locals estan garantits als mercats. Així, Mercavalència ha deixat clar aquest dimarts que els compradors dels mercats municipals i de les botigues s'han emportat el producte habitual. La producció local de fruita i verdura continua subministrant els compradors, mentre que en peix disposen de gènere congelat i de piscifactoria i han registrat falta de producte fresc tant el que ve de Galícia com l'afectat pel temporal marítim.

En el mercat majorista s'ha registrat un gran moviment durant la jornada pel fet que, després de la setmana de Falles, les botigues i els mercats estan reposant el seu gènere, segons les fonts.

D'altra banda, el president de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, Emili Villaescusa, ha fet una crida aquest dimarts a la tranquil·litat enmig de la vaga del transport. Villasecusa ha coincidit que pot haver-hi "alguna falta de producte", però ha demanat que no s'ha de caure "en una situació de pànic" per a evitar mals majors.

També et pot interessar

stats